Joyzine.se


Fem korta

Reeperbahn Festival

Reeperbahn Festival

Fem korta frågor till Ann Forker och Björn Pfarr, arrangörer av Reeperbahn Festival i Hamburg...

Festivalens koncept skiljer sig en aning från andra festivaler, förklara för svenska förstagångsbesökare vad som är så speciellt med Reeperbahn Festival...
Det är Tysklands största klubbfestival som är unik i hela Europa. Sista helgen i september kommer mängder av nya internationella artister att möta en entusiastisk publik i musikmetropolen Hamburg. Besökarna får inte bara en mängd intressanta uppträden utan också en inramning som är svår att matcha. Reeperbahn är världskänd, har en speciell atmosfär och kantas av oräkneliga musikklubbar. Under tre kvällar spelar närmare 190 band och soloartister på mer än 30 olika klubbar, barer och teatrar. Den här händelsen i Hamburgs red light district har inspirerats av South By Southwest Festival (SXSW) i Austin, Texas.

Under festivalen får handplockade nykomlingar från hela världen uppträda – allihop med potentialen att bli riktiga stjärnor och många står på tröskeln till det riktiga genombrottet. Artister som Bon Iver och Phillip Poisel var fortfarande unga och heta när de fick chansen att spela på Reeperbahn Festival. Deras karriärer tog fart strax därefter.

Vad gör Reeperbahn till en så perfekt plats att arrangera ett sådant här event?
Det finns många anledningar till att Reeperbahn Festival blivit en sådan succé. Bortser man från ett exotiskt urval av musik kan man inte nog understryka styrkan i att det är en så urban klubbfestival:

* Istället för bilder på gryniga videoskärmar under överbefolkade megaevent garanterar klubbspelningar en intim upplevelse där man kan komma nära artisterna.

* Istället för leriga, söndertrampade gärden innebär varje förflyttning mellan olika scener en promenad under neonljus och genom Hamburgs livliga red light district.

* Istället för asfaltsöknen på en arenaparkering erbjuds tillresta besökare en möjlighet att utforska kringliggande kvarter som Karoviertel och Schanze där det finns gallerier, hippa butiker, barer och restauranger. Dessutom är det nära till den överväldigande atmosfären i Hamburgs hamn.

Festivalen erbjuder en mängd handplockade uppkomlingar från hela världen, hur hittar ni alla dessa talanger innan de slår igenom?
Det är ett svårt jobb eftersom det finns så väldigt många band där ute som hoppas på att slå igenom och många band med stor potential. Detta lyxproblem råder vi bot på genom att besöka så många showcase-festivaler som möjligt, till exempel Eurosonic, Great Escape, SXSW eller By:Larm.

Vid sidan om att skapa oss liveintryck av band och artister har vi ett stort nätverk och är i kontakt med så många branschproffs som möjligt. Vi snackar med agenter, konsertarrangörer, managers, bolagsrepresentanter, promotionbyråer och andra festivalarrangörer vilket ger oss en god överblick över vad som kan tänkas vara de hetaste akterna för tillfället.

Givetvis är det också viktigt att läsa bloggar och musikpublikationer. I slutändan handlar det om en kombination av de förmodat hetaste akterna, en strävan efter hög kvalitet och bokarnas egen smak.

Om ni själva får döma, vilka är höjdpunkterna i årets program?
Ur vår synvinkel är den stora höjdpunkten – precis som alla andra år – den höga kvaliteten på akterna som uppträder. Att få uppleva så många bra band inom olika genres på så unika arenor är en riktig höjdare.

I år har vi ett gäng namn från de tyska listorna, så som Brooke Fraser, Tim Bendzko och Gypsy & The Cat lika väl som heta band som Apparat Band, Friendly Fires, Jamie Woon, Retro Stefson, EMA och The Jezabels. Dessutom har vi ett gäng lite mer etablerade akter som Friska Viljor, Miss Li och Hoffmaestro samt internationella stjärnor som The Raveonettes, The Get Up Kids, Yelle och The Rifles.

Vid sidan om de här banden som redan har ett namn om sig har vi dessutom tonvis med mer eller mindre okända akter som Dog is Dead, Steve Smyth, Marcus Foster, Dry The River, The Good Natured och Lanterns On The Lake att bjuda på i september.

Vad är viktigast för att få till en framgångsrik festival?
Att utveckla ett förtroende hos publiken är enligt oss allra viktigast. För att nå den här nivån är det mycket man måste ta hand om, men i första hand handlar det om att stå för god kvalitet och en innovativ lineup.

Reeperbahn Festival anordnas i Hamburg 22-24 september 2011

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2011-09-17
Foto:
Hemsida: www.reeperbahnfestival.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner