Joyzine.se


Recension - Skiva

Bornholm
March For Glory and Revenge, 2009
Skivbolag: Vic Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-01-26
Hemsida: myspace.com/bornholm

Ungrarna borde nog ta och tänka om en ytterligare gång när det gäller bandnamnet. Allvarligt talat, vill man vara ett fräsigt black metalband kan man fan inte ta sitt namn efter en idyllisk ö utanför den svenska kusten där barnfamiljer och allmänt avslappnade människor turistar bara för att den råkar vara dansk. Det funkar liksom inte. Och innan ni opponerar er, ja, Bornholm har faktiskt på riktigt och på allvar tagit sitt bandnamn från just Bornholm. Bokstavligt talat.

Det är å andra sidan den enda fadäsen gruppen står för i sin strävan efter att få hänga med de nordiska black metalsnubbarna. Annars har de gjort sin läxa väl och lärt sig stuket utan och innan. Ni vet, lite atmosfäriska gitarrer som plockar mystiska melodier i några intron, överljudshastighet på trumpisket och riff som hade kunnat höra hemma på ett Dark Funeral-vax om de varit framförda lite råare och med lite mer precision. Bornholm fixar stuket upp i dagen.

Följaktligen är ”March For Glory and Revenge” en väldigt kompetent platta. Ungrarna kommer aldrig i närheten av att vara några black metal-fantomer, men för att vara andra generationens beundrare låter de faktiskt riktigt bra. Låtarna blir sällan minnesvärda inom genren, men mina fötter börjar ofrivilligt stampa takten medan skivan snurrar och flera spår garneras med isande gitarrslingor a la Norge.

Det är ordinärt men underhållande, tryggt men hörvärt, ofarligt men ändå imponerande. Helt klart en skiva att äga för dem som inte får nog av de band vi förfogar över på vår egen hemmaplan. Men se för guds skull till att byta ut det där löjeväckande bandnamnet!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner