Joyzine.se


Recension - Skiva

Kapten Kid & det oändliga sommarlovet
Ingen lek, 2009
Skivbolag: Det oändliga sommarlovet Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-12-01
Hemsida: www.kaptenkid.se

Vad är tanken med att så väl Andas mot min rygg som Moln har drag som kraftigt påminner om Coca-Colas påhittat juliga reklamlåt? ”Always Coca-Cola”, glada farbröder med barn i famnen och hus och lastbilar som plötsligt exploderar i julljusparkt ni vet. Det kan inte vara en slump att båda dessa kompositioner påminner så starkt om denna reklamklassiker, men samtidigt känns visrockkollektivet Kapten kid & det oändliga sommarlovet knappast som en samling musikanter som hyllar det kommersiella. Kanske är det rent av så att de lyckats låna så tydligt från det hållet utan att själva vara medvetna om det...

Det är filosofier som snabbt överskuggar min första tanke – reaktionen på bandnamnet. Antalet ensamma gitarrpojkar som saknar originalitet men plockar med sig en kompgrupp som efter ett &-tecken får något klatschigt namn är alldeles för många. Kapten Kid & det oändliga sommarlovet känns som ännu en kandidat till överblivetbacken i garderoben. Ända tills det att man börjar lyssna vill säga.

Missledande bandnamn och Coca-Cola-flörtar åsido visar sig den här orkestern nämligen från en lite annan sida än jag hade väntat mig. Att det finns tydliga kopplingar till en svensk vistradition kommer man förstås inte ifrån, men herrskapet gör sin egen grej av det. Här finns muskulösa gitarrer a la Winnerbäcks skränigaste stunder, men också stjärtskakande reggaeflörtar och ett handlag med låtmaterialet som gör det lättsamt och trallvänligt.

”Ingen lek” är snarare lekfull än pretentiös, något man knappast väntade sig vid första anblick, och det värmer. Men det känns lite märkligt att det är just reklamlåtarna som hänger sig kvar allra mest. Nu är jag förvisso mer en julmustkille än en Coca-Cola dito, men efter att ha umgåtts med ”Ingen lek” en stund kan jag inte annat än känna en viss upprymdhet över att ”holidays are coming, holidays are coming....”.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Kapten Kid & Det Oändliga Sommarlovet (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner