Joyzine.se


Krönika

Årets bästa 2012 enligt Erik HammarströmUnder december, hela vägen fram till nyår listar redaktionen på Joyzine.se de bästa skivorna och musikhändelserna från året som passerat. Det blir ett fantastiskt hopkok av genrer när våra skribenter tycker till om vilka som komponerade den bästa musiken, gjorde de bästa konserterna och utmärkte sig i övrigt under 2012. Idag presenterar vi Årets bästa enligt Erik Hammarström med bland annat Thåström, First Aid Kit, The Tallest Man On Earth och Refused...

1. Thåström – Beväpna dig med vingar
Thåström lyckas på årets bästa skiva kombinera becksvart mörker med inte så lite hopp och framtidstro. Vissa textrader på ”Beväpna dig med vingar” måste vara något av det vackraste som någonsin skrivits på svenska. Varje gång man lyssnar hittar man en ny favoritlåt, och just för tillfället är det underbart uppgivna roadmovien Dansbandssångaren, och imorgon kanske det blir den finstämda kulturgärningen Samarkanda, eller den obehagliga Sluta när jag vill.

2. First Aid Kit – The Lions Roar
En liten men samtidigt bombastisk skiva. First Aid Kit släcker alla lampor och möter mörkret med öppna armar. I en rättvis värld är det dags för systrarnas definitiva genombrott. Framtidens ABBA är här.

3. Witchcraft – Legend
Alkemisternas omstöpning är en spännande häxbrygd blandad på lika delar 70-tal som nutid. Aldrig har retro varit lika spännande, och aldrig har den hårda rocken varit lika kompromisslös, men samtidigt lättlystnad. Är en P3-hit för mycket att hoppas på?

4. The Tallest Man on Earth – There´s No Leaving Now
Kommentar överflödig. The Tallest Man On Earths fingertoppskänsla behöver väl ingen närmare presentation? Helt enkelt är denna dalmas av högsta internationella klass och få män med gitarr kan på ett så enkelt och underhållande sätt fylla en scen helt på egen hand.

5. Bobby Womack – The Bravest Man In The Universe
Med låtar som Please forgive my heart är det ingen tvekan om att denna annars ganska ojämna skiva ska upp på årsbästalistan. Många dalar men topparna är obestigbara berg.

6. Toni Holgersson – Sentimentalsjukuset
Toni Holgersson reser sig på nio ännu en gång. Bakom årets mest deprimerande ordvits gömmer sig en knippe sånger som alla griper tag. Veronica Maggio-covern Utan kläder är bara en av många storartade ögonblick på ”Sentimentalsjukhuset”.

7. Baroness – Yellow & Green
Årets bästa soft rock i tunggung-kostym, som hela tiden balanserar mellan det banala och det geniala. Otroligt sorgligt att deras bussolycka bromsade det som skulle vara deras segertåg över världen. En spelning på Way Out West 2013 känns inte alls orimlig om bandet lyckas tillfriskna i tid.

8. The XX – Coexist
The XX står för årets snyggaste minimalism. Ett vågat stycke musik där varje onödig detalj är bortplockad. En uppföljare som lyckas bräcka den hypade debuten. Ni kan andas ut nu.

9. Graveyard – Lights Out
En rejäl rockskiva som tyvärr inte bräcker föregångarna, men Graveyard är alltid Graveyard. En rejäl dos rock för den som just vill ha en rejäl dos rock.

10. High On Fire – De Vermis Mysteriis
Ett alltid lika trevligt återseende. Sjukt trevligt sväng, och som alltid krossande tungt. Inget annat band kan som High On Fire leverera lika sorglös musik med lika stort djup. Musikvideon till Fertile green är kanske dessutom den snyggaste metalvideon någonsin. Youtuba nu!


Årets demo: Suffer the Pain x 2
Att släppa två grymma kassett-demos, ”The last massacre” och ”The Death”, på ett år bådar onekligen gott. Förhoppningsvis landar något mer under 2013 och punkåret är därmed förhoppningsvis räddat.

Återförening 1: Refused
Visst var man nervös där i Slottsskogen, men Refused lyckades leverera. En motvillig nostalgitripp som visade sig vara både välbehövlig och relevant. Låt oss dock hoppas att vi slipper se mer av umeborna 2013, då har de kommit ur detta med hedern i behåll.

Återförening 2: Nasum
På en tjeckiskt amfiteater fick jag ynnesten att avnjuta mitt farväl till de svenska grindkungarnas krossande. Ett värdigt segertåg till avslutning. Äntligen fick ett av Sveriges bästa band, någonsin, den respekt och uppmärksamhet de förtjänade då.

Årets förhoppning: Netflix
Har inte imponerat än men förhoppningen att deras bibliotek ska fyllas av bra konsertfilmer och musikdokumentärer istället för sunkiga stå up-shower får mig att hänga kvar vid sidan ett tag till.

Årets initiativ: vegetariska Way Out West
Sällan har ett beslut av en festivalledning blivit så utskällt som när Way Out West berättade att inget kött skulle serveras på festivalområdet. Kommentatorsfält fylldes av panikslagna foliehattar som skrek sig hesa om vegetarianernas konspiration mot hederliga köttätares fri- och rättigheter. Men handen på hjärtat, vi överlevde allihop ändå, va?

Årets hiphop/Nästa års hiphop: A$AP ROCKY
Efter ett grymt mixtape och några galet bra singlar råder det inga tvivel om A$AP har ägt 2012 och med sin kommande fullängdare kommer att äga hiphop-året 2013. Förövrigt känns 2012 som det roligaste året på länge för hiphop, med både innovativa nykomlingar och stabil leverans från gamla rävar.

Årets återutgivning: Raekwon - ”Only Built 4 Cuban Linx (Deluxe Purple Tape Box)”
Limiterad kassettbox! Innehållande en av 90-talets bästa hiphop-plattor med tillhörande bok och affisch. Allt paketerad så snyggt att ögonen blöder. Äger jag ett exemplar? Nej, och det smärtar mig något oerhört.

Årets låt: Martin Burström – Halmstad
I denna Bruce Springsteen-cover lyckas Martin Burström berätta om en stads främlingsfientliga historia från mellankrigstiden till 90-talets bruna första hälft. En bedårande synthpopdänga med en av årets mest drabbande låttexter.Årets samling: Kylesa – From The Vaults, vol. 1
Ett av mina absoluta favoritband gräver fram dolda pärlor ur katalogen och visar att de är ett av de senaste tio årens mest intressanta band. Metal eller punk är egentligen ointressant, det enda som betyder nåt är Kylesas förmåga att få det självklara att låta nyskapande, även om det är gammal skåpmat som plockas fram.

Årets svenska läckerhet: Pig Eyes
Pig Eyes imponerar grymt med EP:n ”Total Destruction of the Present Moment”, och fyller ett tomrum i svenskt musikliv. Opretentiösa pretentioner som utmanar vår upp uppfattning om vad metal och punk kan och ska vara. Nytt släpp nu tack!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Erik Hammarström 2012-12-23

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner