Joyzine.se


Krönika

What the fuck is neometal?

Det är inte annat än att man börjar bli lite konfunderad. Nya genres skapas hela tiden inom den hårda musik som i folkmun kallas metal. Det är endast de som är invigda och har ett stort intresse som skiljer på kategorier som death, black, thrash och power metal. För oss är det så självklart vad som är vad medan de som inte gillar musiken tycker allt låter precis likadant. Det som nu gjort mig konfunderad är det relativt nya begreppet neometal - eller nu-metal som de säger på andra sidan den atlantiska pölen.

Där jag i vanliga fall kan skilja på en robust deathton och en gäll blackpipa blir det inom neometalgenren väldigt knepigt. Ordet började användas ungefär i samband med att Korn började figurera på metalmarknaden. Deras nedstämda musik var nyskapande och sångarens ångest och växling mellan prat och vrål lite udda. Efter Korn har det följt en uppsjö med band som kallar sig neometal och många av dem är väldigt olika. Ett exempel är att såväl Slipknot som Limp Bizkit räknas som neometalband. Det behövs inte särskilt mycket intelligens för att höra att dessa två band inte alls låter särskilt lika.

En fråga jag grubblat på under en längre tid är, vad är egentligen kriterierna för att ett band ska kunna kalla sig neometal? Eller egentligen är det väl vad som gör att journalister kallar vissa band för neo som är den stora hjärnsubstansskrynklaren. Jag är väldigt medveten om att ett band som Static X inte tycker om att nämnas i samma mening som till exempel Thorn.Eleven. Ändå är detta något som inträffar ständigt. Det känns som om journalister i allmänhet och annat löst folk i synnerhet kallar allt som är nytt för neometal. En deth metallåt är ju en death metallåt och det kan ingen ändra på, men när det ploppar upp en massa nya stilar blir folk osäkra. Jag tror att mycket av neometaltrenden bygger på att människor inte vet riktigt vad de ska kalla olika genres. Då är det lätt att bara slå till med ordet neometal så blir alla nöjda och glada.

Till en början var det nog tänkt så att det som benämns med genretiteln som börjar på n (börjar bli tjatigt att nämna den nu) var musik där tung metal blandades med lättsammare partier där hip-hop var en stor influens. Många band som spelar den typen av musik benämns på det sättet idag, till exempel nyss nämnda Limp Bizkit och nya fräscha Linkin Park. Fortsätt att benämna den typen av musik på detta sätt, men sluta att blanda in tyngre akter som Slipknot och Spineshank i genren. Det är uppmaningen jag vill ge till alla som vill diskutera detta musikfenomen. Annars blir neometal snart ett lika värdelöst begrepp som indie. Ingen vet hur det ska låta bara för att det betitlas på ett visst sätt och då riskerar många slantar att åka i sjön till ingen nytta!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2001-10-10

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner