Joyzine.se


Recension - Skiva

Sidewaytown
Years in the wall, 2009
Skivbolag: Viva Hate Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-11-16
Hemsida: www.sidewaytown.com

Gordon Voice lever sina tio första år avskärmad från omvärlden sedan hans pappa valt att hålla honom inlåst. Det visar sig när Gordon slutligen släpps lös att det funnits en anledning till detta. Hans släkt har genom generationer nämligen plågats av ett virus som utvecklar obotliga sjukdomar hos dem som de förälskar sig i. Det blir naturligtvis väldigt problematiskt när Gordon möter en kvinna och kärlek uppstår...

Det är ramberättelsen för ”Years in the wall”, första delen i en postrockopera signerad Sidewaytown. Man behöver uppenbarligen inte lira permanentad symfonirock eller vara ett punkgäng som gått fullständigt över styr för att kunna experimentera med konceptalbum. Faktum är väl egentligen att just postrocken, som ofta är en ganska drömsk form av musik, torde vara en ganska utmärkt form att använda för att utforska udda historier.

Det är inget fel på historien och det är sannerligen inget fel på musiken heller (även om bandets envåldshärskare Markus Baltes har en tendens att bli överdjävligt pretentiös när han talar om den). De kompletterar varandra på ett spännande sätt och Sidewaytown svävar finessrikt mellan tungt postrockskrammel och rena Coldplay-passager på sin väg genom de tio berättande spåren. I Sorry for the bad view och Put your sun in the corner är det rent av snudd på magiskt.

Problemet som ”Years in the wall” lider av och som i förlängningen innebär att jag inte kan dela ut ett helt gnistrande betyg är att det om man verkligen ger sig in på djupet i musiken blir lite jämntjockt. Baltes hade gott kunnat variera sig lite mer när han skrev den här plattan. Trots detta är jag väldigt nyfiken på fortsättningen och hur det kommer att gå för Gordon Voice och hans älskade Orlene.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner