Joyzine.se


Recension - Skiva

Einherjer
Norwegian Native Art, 1999
Skivbolag: Native North Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2000-01-01
Hemsida: www.einherjer.com

Hård musik som blandas med lite lugnare harmonier brukar allt som oftast vara riktigt trevligt att lyssna på och Einherjers vikingametal är inget undantag.

Det är ganska ovanligt att trummisen deltar i låtförfattandet, men i norska Einherjer är det trumslagaren Gerhard Storesund som skriver i stort sett all musik. Han verkar ha ett mycket bra öra för vad som är bra och dessutom är han sagolikt duktig när han sätter sig på sin pall och piskar skinnen. Även om riffen långa stunder är riktigt hårda är de hela tiden melodiska. Bandet har experimenterat med diverse bakgrundsljud och ganska ofta dyker stämningsfulla stråkar upp och lyfter många låtar.

Det instrument som inte riktigt passar in i en metalsättning är väl egentligen piano, vilket kanske är anledningen till att Einherjer använder klaviatur väldigt ofta. Många låtar har tilldelats medleyn med vackert pianoklinkande och i skapelser som Crimson Rain och Howl Ravens Come lyfter det klassen några nivåer högre än väntat. Einherjers instrumentblandning är helt enkelt mycket njutbar på såväl hög som låg volym.

Sångaren låter förvisso lite väl tillgjord i några av låtarna men hans stora revansch kommer i sista spåret Regicide. Spåren av metal är så gott som borttvättade och ackompanjerad av ett vackert piano, några stråkar och en akustiskgitarr sjunger han hur snyggt som helst. En bit in i låten får han hjälp av en underskön kvinnostämma och det är på gränsen till att tårarna börjar rinna ur ögonen på mig. Mot slutet kopplas disten på, men det ödesmättade melodiösa soundet hänger kvar och ett blåsinstrument av okänd sort ligger långt bak i ljudbilden.

Einherjer har komponerat åtta medlodistycken som det inte går att värja sig mot och trots att jag inte har mycket för asatro tycker jag att deras hyllningstexter till Oden är ganska intressanta att lyssna till. Alla instrument smälter samman till en helhet på ett sätt som bara de allra vassaste musikerna kan få dem att göra. "Norwegian Native Art" är musikhistoria inom metalscenen men det är svårt att sätta fingret på var den riktiga genialiteten ligger.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

En hyllning till en gammal Soundcheck

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner