Joyzine.se


Recension - Live

Mumford & Sons
Way Out West, Göteborg
2010-08-14
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2010-08-15
Hemsida: www.mumfordandsons.com

“Årets Band of Horses-spelning” överhör jag Woody West-Kim säga och jag kan inte annat än hålla med. Spelningen han syftar på är förstås det formidabla styrkebesked hästligan visade upp ifjol när de fullkomligt krossade på samma scen, med snudd på identiska väderförhållanden, som Marcus Mumford och hans Söner (Winston, Ben och Ted) tar i anspråk denna vackra fredagseftermiddag i Slottsskogen i Göteborg.

Liknelsen är förvisso inte helt rättvis, Band of Horses börjar bli gamla i gemet, de har regerat länge på altcountrytronen, Mumford & Sons är betydligt mer färska. Men ett grymt debutalbum och en hitsingel, Little Lion Man, kommer man långt med. Ändå betyder det ingenting när bandet väl kliver på scenen – Mumford & Sons krossar allt i sin väg.

Setningen är ändå relativt enkel, gitarr, piano, banjo och ståbas; vem hade kunnat tro att det var ritningarna för en tio ton tung stenkross? Sedan har vi charmen, grabbarna är genuint glada över att få spela karriärens andra Sverigegig på en av de största scenerna på Way Out West, självklart smittar det även av sig på musiken. Attacken, mina vänner, och känslorna!

Något som även tilltalar mig är att britterna bränner av en makalös version av just Little Lion Man tidigt i setet. Oftast blir det så uttjatat när en akt går och segar ut på hitlåt och fyrverkerier, (The Drums någon?), i fallet Mumford & Sons finns inte problematiken då samtliga låtar i rivig livetappning framstår som hitlåtar. Bäst blir det när Marcus Mumford förvandlas till självaste Phil Collins och kastar gitarren för att istället piska trumskin så det står härliga till samtligt som han levererar klockren sång, ett kungarike för ett uns av denna talang?

Mumford & Sons är ett lysande exempel på att musik ska upplevas live, i god väderlek och i goda vänners lag. Nästa år, när något annat högklassigt band står på samma scen, kommer Woody West-Kim säga, ”Årets Mumford & Sons-spelning”, sanna mina ord.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Festivalgudarna måste vara tokiga!
Way Out West 2010
Mumford & Sons (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner