Joyzine.se


Recension - Skiva

One Man Freac Show
Hemma, 2009
Skivbolag: Skaka Records
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2009-11-06
Hemsida: www.onemanfreacshow.com

Nu har vi att göra med en riktig talang! Vinnare av Musik Direkt 2008 är minsann denne Fredric Johansson som frontar One Man Freac Show. ”Hemma” får man anta är en första skiva signerad mannen från Åmynnet, som enligt hemsidan har en hel del andra projekt igång samtidigt.

Nå, hur låter det då? Första spåret Bergom är ett intro och ett kort behagligt nanana-mässande över något som liknar Air. Drömskt kan man med gott samvete kalla det. Sedan följer en lugn låt kallad Get over it, som dock aldrig tar fart nog för att intressera. En stilla akustisk gitarr och handklapp bara förstärker det intrycket. Sången är säkert enligt skolboken, men den berör verkligen inte. Jag blir glad i de partier den låter lite likt Conor Obersts, men det är väl egentligen allt.

Efter halva With being alone, har jag redan tröttnat rejält. Det är väl inte meningen att jag ska bli så här sömnig av skivan? Det märks att man jobbat en hel del med att framkalla stämningar med ljudet som verktyg, men reaktionen blir lätt till en gäspning. I partier finns det inslag av Sigur Rós-epik, men kommer inte i närheten av islänningarnas kvalitet. Hittar du också likheter med Detektivbyrån i Trysunda är det helt logiskt. Banden är goda vänner med varandra och Martin från byrån har mastrat den här skivan. Omdömet till första halvan av skivan blir rakt ner i botten, men sedan händer något. Musiken börjar kännas angelägen, utan att egentligen genomgå någon drastisk förändring. Som vore det ett liveset med en artist som bara behövde bli varm i kläderna. Nu hjälps plattan inte alltför långt upp av detta, men kvalitetshöjningen är ändå anmärkningsvärd.

Må vara att jag uppskattar vissa delar av ”Hemma”:s andra hälft (i sista spåret kommer ju musiken igång på allvar!) och Radiohead-influenser i all ära. Det måste ändå finnas något som bär utöver det som inte återfinns här. Nu ska sägas att jag heller inte är så förtjust i just den här typen av saktmodig post-någonting, men det hjälper ju inte One Man Freac Show när det är jag som sätter betyget. Jag gillar allra mest skivans omslag, men det är ju inte konstkritiker som den här rollen innebär.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Mr. Dick, 2009-11-13 16:49:18 (83.251.87.198)

Äsch, taskig recension. Se dem live! Då fattar man grejen.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner