Joyzine.se


Recension - Skiva

Ulver
Shadows of the Sun, 2007
Skivbolag: Jester Records
Av: Carl Potvin Johansson
Publicerad: 2008-04-04
Hemsida: www.myspace.com/ulver1

Ulver är från början ett norskt black metalband, men en bit in i deras 14 åriga karriär började de även göra lite annan musik, bland annat techno och folkinspirerad musik. Eftersom de har gjort så mycket – och framförallt olika typer av musik – är inte frågan om det är bra, utan den självklara frågan är istället, vad är det för musik? Enligt pressreleasen.

En unik approach till musik, vilket gör det omöjligt att jämföra dem med andra. Okej, de har gjort det till lite av sitt trademark att vara ensamvargar och avvikelser i en annars likriktad värld. Till och med i black metalgenren var de utanför sitt element, menar de. Jaja, ni är udda, I get it.

Trots denna totalt unika grupp kan jag inte låta bli att redan innan jag ens har lyssnat på skivan tänka att jag har hört det innan. Kanske därför att i mina öron låter ”metal turned experimental” inte alls som något nytt och unikt. Flera skivor som jag har recenserat här på Joyzine kan läggas i den backen. När jag ser lineupen och vilka instrument som förekommer – speciellt vid åsynen av stråkkvartetten – ryggar jag tillbaka ännu mer. Ytterligare ett tecken på att detta inte är så nytt.

Mycket riktigt besannas mina farhågor, och skivan lever upp till alla de tankar som jag försökte att inte ha om den. De må tycka att de är hur intressanta och excentriska som helst, men det känns inte nytt. Även om det inte är så mycket elektronisk vibb på detta är det inte långt ifrån till exempel Ascension of the Watchers, som också är ett ”metal turned experimental”-projekt. Det är också ungefär lika dåligt.

Det är segt och slött, intetsägande och kallt, och rinner av mig lika lätt som regn mot en galonjacka. Det finns ingenting som fäster, ingenting som hakar fast i mig, borrar sig in, ger mig en smäll, nej det är livlöst. ”Dark and tragic” säger de själva, och det har alla vid det här laget förstått – är inte min kopp te.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Anders Tengner
Årets bästa 2013 enligt Jesper Robild
Pulver City ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


theremin, 2010-09-23 01:17:44 (89.253.77.93)

nine inch nails och jean michel jarre. traditionella pop-/rockband som beach boys och led zeppelin har också använt theremin. även Lenin lirade theremin http://sv.wikipedia.org/wiki/Theremin

T., 2010-09-21 13:21:40 (217.209.198.83)

Var framstår det som att Ulver försöker göra något unikt? Och trots att detta inte varit deras mål (har t.o.m. diskuterat detta med dem) så har de verkligen lyckas, nämn t.ex. ett annat experimentellt rock-band som använder sig av Theremin?

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner