Joyzine.se


Recension - Skiva

Ensiferum
Victory songs, 2007
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-05-08
Hemsida: www.ensiferum.com

Finska Ensiferum har sannerligen gjort sig till en symbol för dumtrallande folkmetal med handklapp och rödrosiga kinder. ”Victory Songs” gör givetvis inget avsteg från den inslagna vägen. Här är det knätofsar och plastsvärd, fulöl och gammeldans för hela slanten.

Det är så dumt att det blir bra, så klämmigt att det blir festligt. I botten för allt orkestralt trixande och svulstiga refrängtrallande ligger en ljummen fond av melodiös metal. Utan den hade Ensiferum garanterat gått över gränsen till det dumma. Deras vikingadiggande tomtar och trollimage hade skrattats ut. Men finnarna gör den här hurtiga musiken bra. Metaldelen framträder lagom tydligt och jag rycks med.

Lika stämningsfullt som det säkerligen var det tänkt blir det naturligtvis inte bakom lager på lager av läskigt kladdiga synthar. Men orkestern kommer till och med undan med den ömsom episka ömsom hurtiga avslutaren Victory Song, på tio minuter. Ensiferum lyckas ta ett lökigt koncept och göra det lyssningsvänligt.

Sen kan det definitivt argumenteras för att gruppen knappast utvecklats ett dyft sedan tidigare. Det är inte det som är poängen. ”Victory Songs” är en skiva att dumflina och ha kul till. Det blir knappast svulstigare och fyllekörsfaktorn är definitivt hög. Våga vara lite larvig och du kommer upptäcka att du gillar Ensiferum.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Ensiferum (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner