Joyzine.se


Recension - Skiva

Ensiferum
Dragonheads (MCD), 2006
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-04-18
Hemsida: www.ensiferum.com

Det har varit mycket instiftande av nya termer och genrer det senaste och nu är det dags igen. Tillåt mig att presentera: rajrajmetal.

Jag gick in med minnesbilden att finska Ensiferum spelade västkustdöds och thrash. Hade för mig att jag lyssnade på dem i samma veva som Beyond the embrace, Squeler och Enforsaken i slutet av nittiotalet. Huruvida det stämmer eller inte (och om jag i så fall hade taskig uppfattning om musikstilar) minns jag inte. Men det är inget sådant som möter mig på minicdn ”Dragonheads”. Här är det folkmusik, mjukmetal och klämmiga körer som gäller. Framfört av ett gäng dårar som tror att de är vikingar.

Det finns många gäng som lirar vikingametal, det är inget nytt i det. Men Ensiferum tar det hela till ytterligare en nivå. Alla metalelement finns i musiken, men de drunknar bakom den ölfryntliga och framförallt klämkäcka sången. Snubbarna sjunger glatt i stämmor till stompiga arrangemang. Här av epitetet rajrajmetal. Ensiferum lallar sig högfärdigt igenom hela inspelningen. Som värst blir det i det avslutande medleyt bestående av finska folksånger. Där vimlar det av tomtar och troll.

Egentligen är mycket av Ensiferums musik så töntig att jag borde ogilla den. Men det blir på något sätt så töntigt att det blir bra. Jag kan inte på fullt allvar tycka om det här, men tycka att det är ett kul inslag i skivhyllan. Hela ”Dragonheads” låter som en familjevänlig version av Einherjer.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Ensiferum (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner