Joyzine.se


Recension - Skiva

Once at the Lost and Found
Just Like a Ghost EP, 2009
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2010-01-21
Hemsida: myspace.com/onceatthelostandfound

På Spåret är det enda TV-program jag slaviskt följer (på SVT Play förvisso). Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg var glänsande under sin tid med programmet. Deras efterträdare Kristian Luuk och Fredrik Lindström har efter en trevande inledning skött arvet med bravur; programmets grundidé att vara samtidigt allmänbildande och underhållande är intakt; de ibland överdrivet snåriga ordvitsarna är fortfarande kvar. För några avsnitt sedan var Kristinehamn en av destinationerna (som jag för övrigt klarade på sex poäng). Tillsammans med Marcus Grahns roman ”Picasso valde också Kristinehamn” är informationen som herrarna Luuk och Lindström delgav oss i sitt TV-program de enda källorna till kunskap jag har om staden. Om På Spåret inte funnes hade jag aldrig vetat att den emintenta poporkestern Jumper var från just Söderhamn.

En annan orkester – om än en mer rockorienterad sådan – som har sina rötter i Kristinehamn är trion Once at the Lost and Found. På dåligt uttalad engelska gör bandet musik som får sägas ha sina musikaliska rötter i brittisk post-punk och sammanväver det med bländande gitarrmelodier. Sångaren Jakob Nilsson har en typ av röst som gör att du antingen hatar eller älskar den – gärna båda på en och samma gång. Ibland används den något uttjatade Thom Yorke-falsetten men i andra ögonblick blixtrar bandet till och lyckas skapa en enhet lika stark som Silverbullit eller Pen Expers. Desperationen hos de tre unga männen lyser igenom på den fyra spår långa EP:n. Där många andra liknande band får denna desperation att kännas konstlad lyckas Once at the Lost and Found skapa en känsla av autenticitet.

Samtidigt som musiken är nyckfull är den vacker i all sin nakna sårbarhet. Låtarna uppvisar ett hårt yttre men ett skört inre vilket gör att de måste hanteras varsamt av både musiker och lyssnare för att inte falla sönder. Att lyssna på Kristinehamnsbandet är att titta upp mot den stjärnklara natthimlen och överväldigas.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Once at the Lost and Found ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner