Joyzine.se


Recension - Skiva

Madder Mortem
Eight Ways, 2009
Skivbolag: Peaceville
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-06-09
Hemsida: www.maddermortem.com

Jag förstår inte varför norska Madder Mortem prompt ska blanda in metal i sin musik. Varför de om igen väljer att släppas genom ett metalbolag och marknadsföras mot en metalpublik. Det känns ju sannerligen som om den här gruppen har siktet någon helt annanstans, inställt på något betydligt större och än mer komplext. Men än en gång väljer Madder Mortem att tvinga in sin svårtolkade form av musik i en genrekostym som inte riktigt klär den.

Hur orkestern skulle välja att tona fram och marknadsföra sig istället har jag faktiskt inget gott svar på. Men metal känns oerhört begränsande för det här barriärbrytande och experimentellt vimmelkantiga bandet. De skulle må bättre av att kunna agera utan hängslen och bälte.

Härmed inte sagt att Madder Mortem är särskilt märkvärdiga, även om det givetvis är just vad de vill vara. Jag har alltid haft svårt att verkligen ta dem till mig och det är ingenting som ”Eight Ways” ändrar på hur mycket jag än lyssnar. Norrmännen vänder och vrider på sin musik, hackar upp den i sina beståndsdelar och pusslar ihop den igen. Resultatet blir annorlunda gång på gång. Ibland är orkestern rent av inne och lånar inspiration från jazzens snåriga domäner.

Tanken är säkerligen att det i slutändan ska vara svår, men ändå stämningsfull och snygg musik. Madder Mortem lyckas med det första, men misslyckas kapitalt med resten. Flera gånger trasar gruppen sönder vad som hade kunnat bli lysande refränger genom att konstla till allt och tjurskalligt vägra att ta den enklaste vägen mot mål. Det sammanfattar hela gruppens väsen ganska bra. De vill vara för mycket musiker och för lite lyssnarvänliga.

Agnete Kirkevaag är i och för sig en duktig sångerska, men när hon i de stökigaste låtarna gapar som den värsta Janis Joplin-wannaben tröttnar jag på Madder Mortem. Snårig musik kan ha sina fördelar, men norrmännen har det alldeles, alldeles för mycket som självändamål. Kanske är det så att det enbart är till en metalpublik sådant går att sälja.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Madder Mortem (2002-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner