Joyzine.se


Recension - Skiva

Spice and the RJ Band
Shave your fear, 2009
Skivbolag: Scarlet Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-04-21
Hemsida: myspace.com/spiceandtherjband

Jag har svårt att tänka mig ett brunstigare band än Spice and the RJ Band. Trion och dess musik är på ett oerhört typsikt sätt en symbol för den klassiskt djuriska manligheten. Då förstår ni förstås att jag inte anspelar på metrosexuella Stureplans-män med handväskor och tankar om sex med milt smisk. ”Shave your fear” handlar om lantlig tuffhet, om skägg och perspiration, för att inte tala om det testosteron som sprutar mittemellan tuggtobaksloskorna. Det är urtypen av machomanlighet från landet, personifierat på ett ypperligt sätt.

Nu snackar vi alltså om musiken och på intet sätt medlemmarna i bandet, bara så vi har det klarlagt. Jag försöker på intet sätt krysta fram någon genusproblematik utan konstaterar bara fakta. Den svängigt tunga rockmusik som Kryddan skapar med sina kamrater i det här bandet framstår bara som jävligt manlig.

Ni som stiftade bekantskap med bandets förra ansträngning ”The Will” vet vad för typ av hårdrock det handlar om här. Men för att krydda (höhö) anrättningen lite extra har Kryddan plockat upp tempot en aning den här gången. Den inledande trojkan låtar är briljant (och jag blir konstant förbannad att gruppen inte vevar ut hela det lysande huvudriffet ensamt tidigare på det sätt som sker i slutet av The womb) och cementerar snabbt det faktum att ”Shave your fear” är bland det bästa den här stabile sångaren varit inblandad i. Till och med hammonden från tiden i Spiritual Beggars tillåts titta fram på sina håll.

Men samtidigt som gruppen vevar ut sitt kåtsprudlande ökengroove på ett väldigt pondusfyllt sätt är de den här gången inte rädda för att experimentera med soundet. Akustiska gitarrer och ett sätt att komponera musik som känns nallat från John Frusciante (Red Hot Chili Peppers) känns helt rätt på den här plattan.

Däremot kör jag fast på min eviga stötesten tillslut. Kryddan, jag diggar verkligen när du spottar i nävarna och hugger i så att musklerna briserar, men att göra det över 15 spår är lite over the top.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Spice and the RJ Band (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner