Joyzine.se


Recension - Skiva

Scandinavian Metal Praise
S/t, 2009
Skivbolag: Bullroser Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-04-17
Hemsida: myspace.com/scandinavianmetalpraise

Visst finns det mycket erbarmligt dålig och vedervärdig musik inom kristendomen. Lovsånger sliskigare än sliskigast, psalmer som är skrivna i så höga tonarter att alla som försöker sjunga dem låter som skadeskjutna kråkor och bösskramlande tanter från Frälsningsarmén som glömt sångrösterna i något tidigare liv. Ni har stött på allt det där.

Men det finns också mycket som är outgrundligt vackert med religiös musik. Det finns en väldig kraft i ord och sånger framförda av människor som verkligen är övertygade om sin sak. Vare sig det handlar om gospel eller lovsång (den bra varianten) är det lätt att ryckas med av den passion som levs ut genom musiken. De som tror riktigt mycket kan ofta göra underverk med toner (vilket om man ska diskutera på ett djupare plan också är ett viktigt medel vid hjärntvätt, men det är en diskussion för tung för att föras här).

Därför borde kanske Scandinavian Metal Praise vara ett projekt som framstår som genuint och framkallar känslor. Idén att ta populära låtar från den religiösa världen och spela dem för en publik som gillar metal behöver inte alls vara tokig. Men i det här framförandet har finnarna mer att göra med kärringarna från frälsis än skönsjungande änglar.

”Scandinavian Metal Praise” är nämligen en skiva fullproppad med lama heavy metal-arrangemang, en platt produktion och melodier som snarare är mästrande än inbjudande. Det hela är bara tröttsamt. Just för att finnarna spelar så oerhört tamt och får att sångerskan (vars namn inte står att finna någonstans i konvolutet, ska hon framstå som ett anonymt språkrör från ovan månne, eller är det bara jag som inte begriper mig på finska?) inte alls låter som hon menar vad hon sjunger. En enda gång brinner det till. Worthy is the lamb är både vacker och bastant. Det hade behövts mer sådant för att jag skulle finna det värt att betala min kyrkoskatt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner