Joyzine.se


Recension - Skiva

Nightqueen
For Queen And Metal, 2012
Skivbolag: Massacre Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-02-21
Hemsida: www.nightqueen.be

Jag funderar ganska ofta på hur metalkartan skulle se ut om stora bolag som Nuclear Blast, Metalblade och i det här fallet Massacre la allt sitt krut på att ge ut och supporta riktigt bra band istället för att fylla sina rosters med medelmåttor.

Nu är ju det där med vad som är bra och dålig musik förvisso en väldigt subjektiv fråga. Men oavsett vad man gillar för typ av metal kan nog de flesta, oavsett genrefascination, skriva under på att merparten av de band som de här bolagen saluför är ganska mediokra. Eller i alla fall onödiga. Det finns bra power metal och det finns medioker dito. Det finns bra dödsmetall och det finns anonym dito. Således, vad skulle hända om bolagen kapade banden med alla dessa utfyllnadsgäng, la krutet på de riktigt vassa och rörde sig med betydligt färre akter på kontrakt?

Metalkartan skulle se väldigt annorlunda ut och jag är väldigt övertygad om att det skulle vara något positivt.

Men nu tycker dessa (ofta tyska) jättar uppenbarligen att kvantitet är viktigare än kvalitet och gödslar med mängder av skivor som knappt säljer i försvarbara upplagor. Belgiska Nightqueen är ännu ett sådant där band som världen hade klarat sig väldigt bra utan. Inte för att debuten ”For Queen And Metal” är dålig, utan för att den är anonym.

Herrarna kan spela småtung power metal. Keely Larreina behöver inte skämmas för sin sångröst. Omslaget får säker en och annan fantast att slicka sig om munnen. Men sen? Var någonstans finns det minnesvärda, det där lilla extra som gör att man väljer att plocka fram just ”For Queen And Metal” framför någon annan skiva?

Just det, det finns inte. Nightqueen är habila arbetare. Arbetsmyror som drar sitt strå till stacken utan att sticka ut på något sätt. Fullständigt oförargliga och därmed också fullständigt onödiga. Utan att egentligen ta någon heder av belgarna (de gör väl vad de kan, men räcker helt enkelt inte till) kan jag inte förstå varför Massacre lägger en enda krona på att ge ut det här.

Istället för att gnälla över minskad skivförsäljning och ropa efter hårdare lagar borde bolagen förvalta det lilla krut de fortfarande har. Klippa banden med allt utfyllnadsskräp och verkligen plöja ner det där det finns spetskompetens.

Vem som helst kan signa ett mediokert power metal-gäng från Belgien. Det är faktiskt när det kommer till att hitta de oputsade diamanterna de skickliga bolagen skiljer sig från resten.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner