Joyzine.se


Recension - Skiva

Dreamscape
5th Season, 2007
Skivbolag: Massacre Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-09-18
Hemsida: www.dreamscape.de

Jan Vacik klinkar fram keyboardljud som är så skitnödiga att hela bandet håller på att spricka och stundtals lägger Dreamscape ett äckligt tjockt filter av progressivitet över sin heavy metal. Men där bakom finns en hel del annat som gör bandets fjärde skiva (svanesång?) till något riktigt angenämt. Klyschan ”även solen har sina fläckar” känns plötsligt på sin plats.

”5th Season” är nämligen långa stunder en väldigt storslagen och välljudande skiva, där det orientaliskt influerade titelspåret står för den mesta storvulenheten. Tyskarna har ett mycket gott handlag med melodier och även om hjärnan påpekar hur ostig musiken egentligen är finner jag mig gång på gång trallande och nynnande till de pushande refrängerna. Det är riv och klös i Dreamscape, men lika mycket är det soffa och myskväll till subtila harmonier. Att melodierna obarmhärtigt tränger sig förbi hjärnans försvarsmur är ett gott tecken.

Inget av det som hörs på ”5th Season” hade dock fungerat särskilt bra alls utan en duktig sångare. Det är precis vad Roland Stoll är. Snubben har inte bara goda röstresurser, utan även det goda omdömet att använda dem på ett sätt som låtarna gör det lämpligt. Ibland känslosamt avslappnat, ibland framfusigt drivande. Tänk om fler heavy metalsångare var så självmedvetna! Stoll har stor del i att de lama partierna lätt blir förlåtna när man lyssnar på ”5th Season”.

Huruvida det blir en fortsättning för Dreamscape eller inte står dock skrivet i stjärnorna. I vad som tycks handla om musikaliskt oliktänkande har Vacik, Stoll och basisten Benno Schmidtler valt att lämna bandet efter albumets färdigställande. Är det anledningen skulle det innebära att ett framtida Dreamscape (om det nu existerar något sådant) antingen skulle låta fantastiskt eller fullkomligt vedervärdigt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner