Joyzine.se


Recension - Skiva

Elegant Machinery
A soft exchange, 2008
Skivbolag: Out Of Line
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-01-20
Hemsida: www.elegantmachinery.se

Elegant Machinery bokades tidigt till sommarens Arvikafestival och efter det har det blossat upp en eldig debatt på festivalens forum. Anledningen: en av bandmedlemmarna, Richard Jomshof, sitter i Karlskronas kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna och är tillika chefredaktör för partiets tidning.

Rätt eller fel att bandet får spela på festivalen är förstås kärnpunkten i diskussionen och det är en oerhört komplex fråga. Å ena sidan klassas SD som ett legitimt parti i Sverige, å andra sidan ifrågasätts deras åsikter skarpt i många läger och samtidigt måste man ta i beaktning om åsikterna står för bandet eller för den enskilde individen. Kan man på något sätt ens börja dra gränser för vilka åsikter som är acceptabla? När skulle strikta vänstersympatisörer (bara för att ta ett motsatt exempel) då börja stängas ute?

En oerhört komplex fråga som sagt och faktum är att om man ska börja döma band efter dess medlemmars personliga åsikter skulle oerhört många stängas ute från scenerna. Tänk bara hur många som stöder högerextrema ideal, hur många som personligen stöder vänsterextrema upprorsgrupper eller rent av är kvinnoförnedrande (tänk Joey DeMaio och Manowar). Så länge gruppen inte proklamerar ett budskap (då blir det en helt annan femma) borde det vara acceptabelt, annars hamnar vi i en väldigt knepig situation. Utan att på något sätt ta SD i försvar, det måste handla om musik, och det är just vad Elegant Machinery gör.

Riktigt gemytlig musik dessutom. När ”A soft exchange” ljuder är vi tillbaka på 80-talet. Det doftar av Depeche Mode, spåras influenser av Kraftwerk och finns både en och annan parallell att dra till den synthiga popmusik som många saluför idag, men som otvetydigt blickar bakåt i tiden. Med andra ord rör sig Elegant Machinery i ett dansant tempo och är inte rädda för att krydda sina konventionella synthmelodier med delikata ljuddetaljer.

”A soft exchange” är en skiva jag blir glad av. Musiken saknar visserligen den där riktiga tyngden, men är både nostalgisk och hittig på ett sätt som upprymmer. Kraftwerk-blinkningen i stela Path of Angle är rent av lysande. ”A soft exchange” är en typisk skiva som trivsamt kan rulla i bakgrunden vid en fest och effektivt hjälpa till att höja stämningen. Så baserat på musiken, nog fan var det rätt att boka Elegant Machinery till Arvika. Det kommer att bli en fest.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Elegant Machinery (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


http://ungsvensk.se, 2009-03-24 04:30:21 (166.70.207.2)

Vad är det som är "högerextremt" med detta? Att vilja ha samma invandringspolitik som våra grannländer är alltså "högerextremt"? Då måste alla länder i västvärlden förutom Sverige vara "högerextrema" eftersom Sverige bedriver västvärldens mest liberala invandringspolitik. Jösses, vilken barnslig nivå. Sverigedemokraterna är för bövelen som mer eller mindre Socialdemokraterna innan Olof Palme. Dessutom har Richard Jomshof aldrig propagerat för sina politiska åsikter i Elegant Machinerys musik. Han är inte ens sångare i bandet! Väx upp!

Mufflon, 2009-01-20 21:32:01 (81.216.214.13)

Hur kan det EM:s framträdande vara en "oerhört komplex fråga"? EM är inte ett politiskt band, man spelar inte politisk musik - i motsats till många andra band som utan gnället vi ser här (på AFestivalens forum) har framträtt i Arvika. Huruvida en bandmedlem utanför musiken även engagerar sig i politiska frågor är ointressant. Detta oavsett om han är odemokratisk kommunist/nazist, eller demokratisk sverigedemokrat. Detta är en ickefråga. Synd att mer än halva skivrecensionen ägnades åt den.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner