Joyzine.se


Recension - Skiva

herbrightskies
A sacrament; ill city, 2008
Skivbolag: District 19
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-07-21
Hemsida: www.herbrightskies.com

Jag spanade på herbrightskies på Popadelica i våras och såg ett ungt gäng med stor potential, men som inte riktigt lyckats glida i den välformade livekostymen. Fräna poser varvades med ren handfallenhet under vad som i förlängningen var ett bra, men aningen valpigt framträdande. Något av det sistnämnda kan inte höras på fullängdsdebuten. ”A sacrament; ill city” dryper av pondus.

Skivans öppningsspår The Glorious inleds med fantastiskt vackra, ödesmättade pianotoner (tänk bakgrundstonerna i Message to Harry Manback från Tools fantastiska ”Ænima” och ni kommer rätt) och mynnar sedan ut i en experimentell, väldigt bra komposition. Jag hade gärna hört mer sådant från den här orkestern, det är synnerligen delikat. Men de väljer inte helt oväntat att till största delen spela med säkra kort. Kan man metalcore och emogenren utan och innan är det förstås behagligt att luta sig mot den kunskapen.

Jönköpingskollektivet fortsätter således med att i en tämligen melodiös omgivning mixa skrik med skönsång och spikraka arrangemang med snitsiga hardcoreriff. Det är kompetent, ja rent av bra. Men det låter ljudmässigt lite för mycket som det ”ska” göra. Lite mer mod, en mix lite utanför de gängse ramarna hade kunnat göra det här till så mycket mer än ett metalcorealbum från ett lovande svenskt gäng.

Jag är svag för Come Serenity, för de lite tyngre metalpartierna och den självsäkerhet och frenesi som finns i materialet och inte minst i Johan Brolins sång. Annars tycker jag att herbrightskies borde ha kunnat jobba lite hårdare på ett eget uttryck. Så som det i The Glorious. Kan de bara överföra albumets starka framtoning till livescenen kan det bli något i hästväg.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Her Bright Skies
Fairfest
herbrightskies (2008-05-03)
Herbrightskies (2009-03-29)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner