Joyzine.se


Krönika

Sjuhäradfestivalens vassaste band 2008

I slutet av veckan som kommer är det dags för Sjuhäradsfestival i Ulricehamn. Bland en uppsjö av artister, gycklare och annat löst folk har Joyzine naturligtvis full koll på vad ni inte får missa…

1. Belasco
Så länge Belasco spelar The earth (och det är ju givet som amen i kyrkan att de kommer göra) är de Sjuhäradsfestivalens allra viktigaste band. Låten är ett riktigt rockmonster och den brittiska orkestern är en av öarnas mest underskattade. De skulle lätt ha kunnat platsa på ett trendspektakel som Accelerator, men eftersom de inte begåvats med en osund hype av någon renommerad journalist får de nöja sig med ett besök på Sjuhärad. Men det förändrar knappast klassen på bandet.

2. Dia Psalma
Gubbarna håller än, eller vad ska man säga? Comebackturen för några år sedan som bland annat innefattade Hultsfred- och Arvikafestivalen började ytterst svajigt för att bli bättre mot slutet. Sen stängde punkhjältarna in sig och skrev en ny platta som visade sig vara över förväntningarna och sedan dess har Dia Psalma känts ganska stabilt. Det är klart att de inte glänser som i fornstora dagar, men nog kommer de vara en av de mest välbesökta spelningarna på Sjuhäradsfestivalen.

3. Icons on Television
En liten bubblare. Jag har inte den blekaste aning om vad det här gänget går för live, men att döma av den självbetitlade demo som jag bekantade mig med för några veckor sedan har de en bra pryl att stå på. Indie från så väl Storbritannien som staterna frontalkrockar mitt i någon form av skandinavisk melankoli. Låter inte det som om det skulle kunna vara något så säg!?

4. Marionette
Visst är det roligare att titta på ett band som anstränger sig för att se bra ut än trista gubbar som kliver upp på scenen i jeans och t-shirt! Det har Marionette anammat. Göteborgsynglingarna låter sig inspireras av Japan och kladdar sig med kajal tills de liknar de mest överstylade fjortisar Shock-butikerna någonsin skådat. Förmodligen ganska kul att titta på och dess västkustminnande At The Gates-mangel är det heller inget fel på.

5. Ninjaspark & Mzungo Marimba Band
Det här kan bli lika bra som det kan bli ruggigt magplask. Ninjasparks elektrohits i Slagsmålsklubbens skola är det förstås inget fel på, de är rent av riktigt delikata. Men att blanda dem med afrikanska rytmer? Tja, det kan ju förstås gå precis hur som helst, men det låter lite för intressant för att jag skulle våga missa det om jag var i närheten.


1. Lis Er Stille
Det är något särskilt med Danmark och grymma episka ljudlandskap. Lis Er Stille lirar i samma division som ljudpionjärerna i Efterklang, och då vet ni att det handlar om suggestivism på högsta nivå. Slut därför era ögon, hitta en bekväm plats i gräset och låt er sedan transporteras bort i de esoteriska sfärerna där hänförelse bara är början på ert äventyr.

2. Thermostatic
En festival är som ett smörgåsbord, för att få den absolut bästa smakupplevelsen gäller det att plocka till sig lite av varje, gärna så varierat som möjligt. Thermostatic står för det elektropopiga inslaget på årets Sjuhäradsfestival. Är du tillräckligt gammal för att minnas Commodore 64 och NES? Då diggar du Thermostatic.

3. Dia Psalma
Dessa grabbar behöver förstås ingen närmare presentation, har du ingen koll på Dia Psalma så har du inte gjort din punkhistoriska läxa ordentligt. Året var 1996 och Ulke, Ztikkan, Stipen och Pontus kände att de behövde en liten paus. Den lilla pausen blev till en stor paus och inte förens hela tio år senare tog dessa gossar upp sina instrument igen. Tro nu inte att Dia Psalma för den sakens skull har tappat stinget, frågan är snarare om Dia Psalma någonsin har varit så här bra?

4. Markovic
”Problemet för Markovic är att det låter alldeles för bra” skrev jag när jag recenserade göteborgsorkesterns debut, ”Adoreus”, som släpptes förra hösten på Wonderland Records. Är det verkligen ett problem? Jag är helt övertygad om att Karl Johan Berg och hans sorgmodiga vänner vet precis hur man ska hemsöka en kropp och sätta hjärtat och hjärnan i brand. Storslagenhet när det är som bäst.

5. Ammotrack
Riktig jävla kukrock skulle man kunna kalla musiken som är Ammotrack. Svett, hormoner och manlig gemenskap är termer som även de passar in ganska bra. Dessa nyligen signade Skövdegrabbar vet hur man levererar en snortight liveshow, är det ögon och örongodis du är ute efter så rekommenderas denna akt varmt.

Bubblare: Gösfestivalen 26-27 Juli
Festivalabstinens? Vill inte åka hem och gillar dessutom fisk lika mycket som musik? ( http://www.fiskesnack.com/forum/calendar.php?do=getinfo&day=2008-7-26&e=61&c=1)

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2008-07-20

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


kungen, 2008-08-15 10:36:47 (148.122.35.132)

jävla skitfestival ändå.. bättre lycka nästa år!

Petra, 2008-08-01 16:58:00 (81.229.88.69)

Kid Galahad då? Var ju det bästa! musikrasism är vad detta är!

Sigge, 2008-07-20 23:48:39 (85.227.140.74)

ööö ...and then Shannon arrived då!?!?!?

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner