Joyzine.se


Recension - Skiva

Fairytale Abuse
Perversions of Angel VI, 2008
Skivbolag: Massacre Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-07-06
Hemsida: www.fairytale-abuse.com

Att kalla det black metal är väl att ta i, men jag är en liten sucker för den typ av teatralisk metal som satts på kartan av gäng som Dimmu Borgir och Cradle of Filth. Smetiga keyboards i symbios med låtsad ondska och kväksång attraherar mig på något underligt vis.

Danmark har ju tagit sjumilakliv framåt inom många andra subgenrer av metal de senaste åren, så varför skulle inte ”horror metal”, som Fairytale Abuse själva benämner genren, stå på tur? Det här gänget bjuder, sitt lökiga bandnamn till trots, riktigt fräsch keyboard-black helt i paritet med ovanstående referenser.

Upplägget är detsamma. Bakom för högt mixade smattertrummor döljer sig halvhjärtade slingor och ett överflöd av avgrundsklingande keyboards som trots sin stämning förmedlar ystra melodier. Fairytale Abuse lyckas aldrig få fram den där kyliga känslan som Cradle of Filth var mästare på innan det gick utför (läs efter ”Median”), men ligger inte långt därifrån. Jonas Reif Jorgensen gör ett gott jobb vid tangenterna.

Detsamma bör sägas om vokalisten Simon Rodgaard Pedersen som med eftertryck visar att han hanterar mer än bara fantasifull kväksång. Dödspipan är det riktigt bra tryck i.

Kompositionsmässigt är det svårt att tala om regelrätta låtar. Det hela bygger på ett koncept och melodierna på ”Perversions of Angel VI” flyter ihop till en enda lång föreställning. Det är en lustfylld odyssé genom landet ”fejk black metal” och jag tycker föga oväntat att det är riktigt roligt. Gillar man både melodier och aningen extrema uttryck är det här väl värt en lyssning.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner