Joyzine.se


Recension - Skiva

Human Fortress
Eternal Empire, 2008
Skivbolag: Massacre Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-16
Hemsida: www.human-fortress.com

Kanske håller någonting på att hända inom den konservativa power metalscenen. Kanske är det så att italienarna äntligen åker ut med i huvudet före i en skur av sina egna äckliga synthar, sologitarrer och mer än lovligt plastiga produktioner. Kanske håller ett nytt garde av tyskar, danskar och holländare med betydligt hårdare rötter på att ta över. Man ska inte dra för stora växlar på att flera power metalskivor i rad låter helt okej, men det är klart att jag hoppas.

För någon vecka sedan skrev jag om danska Pyramaze och om hur de trots ett ihärdigt uppfyllande av genreklichéer faktiskt lät riktigt bra. Tyska Human Fortress visar upp i stort sett samma sak. Bakom töntigt bandnamn och gärslig skivtitel döljer sig robust power metal som inte behöver skämmas för sig.

Tillskillnad mot Pyramaze är Human Fortress dock lite mer inställsamma. De experimenterar med ett medeltida musikarv och kastar käcka melodier efter lyssnaren. Men, och det här är ett väldigt viktigt men, de fortsätter ändå att spela förhållandevis hårt och de tillåter sina produktion att ha ruffiga kanter.

Dessutom har de fördelen att ha en begåvad herre vid mikrofonen. Carsten Frank har inte bara en raspig powerstämma, han kan dessutom använda sitt röst i ett betydligt tuffare tonläge. Då låter han inte helt olikt Eike Freese i likaledes tyska Dark Age. Det skänker en extra nyans till Human Fortress och gör ”Eternal Empire” till en klart habil power metalskiva. Jag hoppas innerligt på en fortsatt spikrak utveckling i den här riktningen för genren.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner