Joyzine.se


Recension - Skiva

Johan Eriksson
Där älven flyter fram, 2008
Skivbolag: BLP Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-10
Hemsida: www.johane.se

Titel: ”Där älven flyter fram”.
Omslagsbild: Ensam man med akustisk gitarr över axeln, blickande ut över en älv i motljus.
Nej precis, ni har helt rätt, det kan förstås inte röra sig om något annat än ytterligare en platta med en snubbe som vill göra upp med sig själv i den svenska visans format. Johan Eriksson insuper vildmarksluft och låter en och annan melodi minnande om folkmusik smyga sig in i sin annars ganska raka visa.

Att så många vissångare är så genomgående trista är märkligt. Att precis alla nämner Dan Andersson som influens ännu märkligare. Nu hörs förvisso inte mycket Andersson hos Johan Eriksson (även om han givetvis namedroppas), men den senare tillhör ofrånkomligt en ständigt växande skara av medelmåttor.

Textmässigt är ”Där älven flyter fram” precis samma långtråkiga visa en gång till. Menlösa kärleksbetraktelser trängs med politiska åsikter som mest känns karbonkopierade för femtioelfte gången. Det måste finnas något annat att sjunga om! Meningen med att ha en svensk visscen måste ju vara en mångfald. Inte att alla ska sjunga om samma saker på samma sätt.

Musikaliskt är Eriksson ganska präktig och framförallt saknar han bärande melodier. Resultatet är att hans låtar är långa textsjok staplade på varandra, utan något medryckande alls. Sångrösten är ganska obetydlig, bortsett från att han vid något tillfälle – säkert helt omedvetet – låter som en skogsmulle-variant av Per Gessle.

Med andra ord erbjuder ”Där älven flyter fram” precis vad den från början utger sig för. Om än en aning sämre. Det är ingen slump att alla dessa vissångare tvingas släppa sina plattor på egen hand. Någon borde rannsaka sig själv och hitta en ny väg framåt. Jag väntar ivrigt på den plattan!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner