Joyzine.se


Recension - Skiva

Dead Soul Tribe
S/t, 2002
Skivbolag: Inside out music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-06-03
Hemsida: www.deadsoultribe.com

En första anblick på skivomslaget och några gångers upprepande av bandnamnet ger ett starkt första intryck - neometal! Lyckligtvis har frontmannen Devon Graves och hans polare betydligt bättre smak än så. Med hjälp av toner målar bandet istället upp sköra och bräckliga landskap, med Graves behagliga stämma som en skir dimma kring allting. Det är mycket själ i bandets låtar och såväl musikstil som arrangemang och vokala insatser påminner väldigt mycket om en enda gigant på metalscenen - Tool!

Om man bortser från inledande Powertrip som snarast för tankarna till Alice Cooper, låter hela skivan som ett halvlyckat Tool-album. Devon Graves har en röst som är skrämmande lik Maynard James Keenan, dock utan den sista lilla gnistan som gör Maynard till en fullkomligt oemotståndlig sångare. Utan rösten skulle Dead soul tribe troligen falla och bli ett dussinband. De lyckas nämligen inte få till de mystiska och fullkomligt underbara låtstrukturer som storebror skämmer bort oss med. Att ens nämnas i samma andetag som Tool ska dock betraktas som en stor ära.

Otroligt melodisk hårdrock är en i mina ögon väldigt trevlig genre och Dead soul tribe fyller ut sin kostym väl. Jag kan dock tycka att de efterapar Keenan och company lite väl mycket på debutalbumet. Själen, viljan och kunnandet finns, om bandet bara gav sig fan på att bli lite mer egna skulle det kunna bli hur bra som helst. En med beröm godkänd debut som kan rekommenderas till alla som utsåg Tools "Lateralus" till förra årets bästa skiva.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner