Joyzine.se






Recension - Skiva

Fall Ov Serafim
Nex iehovae, 2006
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-07-04
Hemsida: fallovserafim.tk

Många ondsinta black metalpuritaner hävdar hetsigt att symfoniska inslag inte hör hemma i den elakaste av musikstilar. De spottar på framgångsrika akter som Cradle Of Filth och Dimmu Borgir och menar att det enda som räknas är den råa ondskan. Jag tycker att de har fel. Avskalad black metal i all ära, men jag tycker genren får en extra dimension när den korsbefruktas med inslag från melodivärlden. Fall Ov Serafim är ett bra exempel på en lyckad uppdatering av det stelbenta black metalsoundet.

Att påstå att de gamla Misteltein-medlemmarna som ligger bakom Fall Ov Serafim gör något nytt är självfallet inte korrekt. Den här typen av lättillgänglig extremmetal har gjorts många gånger förr, inte minst av de ovan nämnda gängen. Men stundtals kryper Fall Ov Serafim något närmare den där gränsen till vad puritanerna kallar ”true” än genrebröderna. Dock utan att göra avkall på de bärande synthmattorna och det snitsiga pianoliret. ”Nex Iehovae” är ett ondskefullt och brutalt album samtidigt som de vackra undertonerna tillåts ta stor plats. Det är nyansrikt, kontraster som verkligen fungerar.

Det är som om snubbarna nu lyckas med allt de misslyckades med i sin förra orkester. Även då handlade det om tillrättalagd symfoniblack, men vettiga låtar saknades. Här slänger herrarna till och med in ett och annat smutsigt rockriff utan att det känns fel.

Hela ”Nex Iehovae” låter fantastiskt bra. Som om Dark Funeral vågat gå den symfoniska vägen. De som vill ha sin black metal ”true” spottar ju till och med på senast nämnda band numera och kommer följaktligen att hata Fall Ov Serafim. Själv väljer jag hellre att anamma riktigt bra musik och sätter ”Nex Iehovae” på repeat. Ondskefullt och vackert tillsammans kan inte bli annat än en hit.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.se



artiklar / krönikor
recensioner