Joyzine.se


Recension - Skiva

Alice in Videoland
She’s a machine!, 2008
Skivbolag: National
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-08
Hemsida: www.aliceinvideoland.org

Jag förstår mig inte på Alice in Videoland som liveband. Maken till odynamiskt sound får man leta efter och Toril Lindqvist har ingen vidare kontroll på sin röst. När orkestern fått pyssla ostört i studion låter det dock betydligt bättre. På ”She’s a machine!” går detaljerna och nyanserna fram på ett helt annat sätt. Det enda som kan sätta käppar i hjulet för gänget är dess eget låtmaterial.

Och det gör det faktiskt bitvis. Deras hårda synthpop är i teorin ett framgångsrecept, de har bra tryck på grejerna och en medryckande formel, men det krävs riktiga melodier. Det får Alice in Videoland bara till stundtals.

We are rebels är en klockren hit (även om den framstod som vansinnigt platt när den framfördes live på Popadelica i våras) som redan vid första lyssningen letar sig in i hjärnan. Anslaget är hårt, men ändå poppigt och Torils dockstämma genomborrar lyssnaren med sin intensitet. Samma sak är det med Who’s that boy. Hårda synthar sätter tonen och sen kan Toril surfa där ovanpå med en smart sångmelodi. Tyvärr är det ett koncept övermäktigt gruppen. De klarar inte att stå hela distansen ut.

Stora delar av ”She’s a machine!” hostar nämligen på oroväckande dov tomgång. När skåningarna försöker vara sockersött glättiga (läs Candy) brakar det helt åt skogen. Vilket gruppen lyckligtvis verkar vara medveten om. Det är de hårda, synthiga poplåtarna som är deras grej, men även de behöver ju fungerande melodier. När Alice in Videoland bara fastnar i ett utsiktslöst harvande bland grabbiga synthfrekvenser är det inget vidare kul.

”She’s a machine!” är en ganska segdragen massa som gått vilse bland sina goda intentioner, men ändå har ett par riktigt gnistrande toppar. Att bandet måste hitta sig själva på skiva innan de kan bli ett liveband att tala om är dock än klarare än tidigare efter att jag umgåtts med den här plattan. Det är faktiskt en aning irriterande att gruppen inte kan göra bättre än så här av ett i grunden så bra koncept.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Vilken är den bästa jullåten?
Arvikafestivalen 2009
Alice In Videoland (2011-01-01)
Alice in Videoland (2009-07-04)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Dåre, 2009-09-07 09:37:54 (85.119.130.10)

Är det SM i höga betyg trots att inte verkar som att du uppskattar skivan (två låtar undantagna) alls?

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner