Joyzine.se


Recension - Skiva

Dark Funeral
Attera Totus Sanctus, 2005
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-11-08
Hemsida: www.darkfuneral.se

Jag noterar att ”Attera Totus Sanctus” blivit recenserad i så väl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet. Det är mer än bara ett oväntat sammanträffande. Intellektuell black metal är egentligen ingen bra beskrivning – Dark Funeral ägnar sig inte åt några överambitiöst navelskådande texter utan kör vidare med sin satanism och man behöver sannerligen inte vara matteprofessor för att förstå dess musik – men jag hittar ingen bättre term för tillfället. Det är något med Dark Funerals sound och stil som gör att pressen på bred front öppnar famnen och välkomnar dem på sina nöjes/kultursidor. Detta självfallet enbart av godo.

Intellektuell black metal. Dark Funeral har inget behov av att ha taskigt ljud, spela halvkass eller överdriva sin ljusskygga image. ”Attera Totus Sanctus” är ett långt steg på vägen mot att bli ett mer rumsrent band. Så rumsrent det nu kan bli inom black metal. Stockholmarna toppresterar på den här inspelningen. Att det är grymt skickliga musiker visste vi från början, men här visar sig samtliga från sin bästa sida samtidigt. Matte Modin piskar skinn som besatt, Lord Ahriman gnider fram de mest isande slingor och att Emperor Magus Caligula låter ond är ett understatement.

Det främsta med den här skivan är dock att bandet tycks ha jobbat mer med att arrangera sina låtar. Visst är det mycket arslemangel, men stundtals är det riktigt catchy och varje enskild melodi känns ordentligt genomarbetad. Lägg därtill att produktionen signerad Daniel Bergstrand i Dug-Out är fantastisk. Den skänker ytterligare en demonisk touch till materialet.

Dark Funeral är fortfarande ett ondskefullt band, men på ett oerhört snyggt sätt. Något som tillsammans med internationella framgångar gjort att plats beretts åt dem hos de stora kulturredaktionerna. ”Attera Totus Sanctus” är i mina ögon bandets bästa verk och långsamma Atrium Regina en lysande andningspaus mitt i plattans tokmangel.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Headplate
Dark Funeral (2001-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner