Joyzine.se


Recension - Demo

Chimney Heart
S/t
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-04-29
Hemsida: myspace.com/chimneyheart

Henrik Svedlund är en berest herre. Hans låtar har inspirerats av resor genom Colombia och att han så tidigt som 2004 utvandrade till Berlin. Till en början lät han sin nätta popmusik växa fram hos alter egot Chimney Heart, för att mer och mer upptäcka att han och Chimney nog var en och samma person. En luttrad poptrubadur som ser sig om i världen. Ironiskt då att popmusiken på den här fyrspårsdemon låter väldigt svensk.

Det är någonting med melodierna och det sparsamma användandet av elektronik som omedelbart stämplar den blågula fanan över Chimney Heart. Likaså förser den burkiga produktionen låtarna med en naken, lätt naiv touch som känns väldigt svensk. Tänk den lo-fi-inriktade sidan av landets indiescen och ni har ett någorlunda bra riktmärke åt vart det här barkar.

Svedlund förser sången med effekter och dubbar sina egna sångslingor för att få det att låta som ett gäng uppnosiga popgossar snarare än en ensam trubadur med ett påträngande alter ego. Det funkar hyfsat, framförallt i Night time driving. Det råder ingen tvekan om att snubben vet hur man svarvar popmusik efter den moderna konstens alla regler.

Många vill att det ska låta precis så här, lite sjavigt, lite burkigt och lite halvdåligt. Jag har full förståelse för att låtarna plockats fram på resande fot och ibland spelats in under bäst tillgängliga möjligheter. Men jag kan inte låta bli att vara lite nyfiken på hur det här skulle låta i en välproducerad studiodräkt. Jag tror att den budgetmässiga inspelningen hämmar låtarna en aning. Det jag främst skulle vilja lyfta fram är Svedlunds gitarrspel, där finns någonting som lovar mer.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner