Joyzine.se


Recension - Skiva

Qntal
VI - Translucida, 2008
Skivbolag: e-Wave Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-03-11
Hemsida: www.qntal.de

Qntal vill gärna ta sig in på klubbarnas dansgolv och gör därför bort sig i några upptemponummer. Men bortsett från dessa snedsteg är ”VI – Translucida” en drömsk, högtravande och väldigt stämningsfull skiva. Det perfekta soundtracket till min monsterförkylning.

Häng med nu för här kommer det bli snårigt, att beskriva trions musik är nämligen inte det enklaste. Till en fond av elektroniska samplingar, ofta ganska kyliga, rent av sakrala, tillåts vokalissan Sigrid ”Syrah” Hausen att gå loss. Och hon är en ofantligt duktig sångerska.

Det är här det kniviga kommer in, för även om det givetvis går att finna spår av så väl goth som industri i det här går ingen av etiketterna att klistra på musiken. Syrah sjunger i ett läge någonstans mittemellan opera och Enya, allt medan musiken stelt pumpar på i sin teknologiska högborg eller bygger kyliga stämningar någonstans långt bak i ljudbilden. Det är rösten som står i centrum och som gör hela grejen. Teknologisk gothopera?

I de partier där Qntal får till det som bäst går ”VI – Translucida” nästan att jämföra med ett soundtrack. De här kompositionerna hade inte skämts för sig på vita duken. Tänk en krigsfilm där en bomb precis briserat mitt i en stad. Damm sprids i luften, kaoset är totalt och scenen spelas upp i slowmotion medan huvudrollsinnehavaren försöker återfå orienteringen och greppa vad som precis inträffat. Exakt där skulle Qntals musik passa alldeles ypperligt.

Som den skolade vokalissa Syrah är hanterar hon givetvis också flertalet olika språk utan problem. Engelska och tyska flyter obehindrat ur hennes mun precis som franska. Det ger ”VI – Translucida” en mångsidighet trots att stuket i längden är ganska likriktat. Trion är uppe och nosar på högre betyg, men snubblar på mållinjen. De skulle ha slopat drömmarna om klubbgolven.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner