Joyzine.se


Recension - Skiva

Autisterna
Himmelen EP, 2008
Skivbolag: Groover Recordings
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2008-02-29
Hemsida: www.autisterna.se

Lola Barbershops karriär tog slut alldeles för fort. Efter att sångaren och gitarristen Anders Johansson dog i en bilolycka för ungefär ett och ett halvt år sedan bestämde man sig för att lägga ner, efter åtta år tillsammans. Anders hade fungerat som navet i bandet och att fortsätta utan honom var otänkbart. Efter att de övriga medlemmarna flyttat från Östersund till Göteborg och värvat några ytterligare medlemmar startades Autisterna, som till stor del är Lola Barbershop fast på svenska. Rak pop att dansa till helt enkelt, och som jag dansar sen! Innan vi lämnar Lola Barbershop helt och hållet rekommenderar jag å det varmaste att ni går in på deras hemsida och, helt lagligt, laddar ner The girl in the record store. Där har du ännu mer dans.

Inledande singeln Himmelen, med Johnny Marr-liknande gitarrer, är en nostalgisk bit om den gråa uppväxten i Jämtland, men visst finns även drag av hemlängtan här. Detta val av singel gör en parallell med Vapnet oundviklig. Istället för att bara beröra hemtrakterna i någon enstaka låt har Vapnet gjort ett helt konceptalbum om Östersund döpt till ”Jag vet hur man väntar” som dessutom var ett av 2006 års bästa popalbum. Ytterligare paralleller finns även i ljudbilden, speciellt på Vapnets nya singel med den underbara titeln Plötsligt händer det inte, vilket har sina naturliga förklaringar. Live spelar några autister tillsammans med Vapnet (och med Hello Saferide som nämns längre ner) och båda banden har anlitat Mattias Glavå som snart är inblandad i varje bra popskiva som släpps i Sverige (Broder Daniel, Håkan Hellström, Anna Järvinen och Dungen är bara några exempel) som producent.

Om man vill fortsätta dra paralleller, och det vill man ibland, så ligger Annika Norlin med hennes Hello Saferide/Säkert! nära till hands. Annika är ett kändare exempel på en Östersundsbo som har gått över från engelska till svenska. Dessutom har hon ju gjort det på ett framgångsrikt sätt som jag hoppas Autisterna (de är för övrigt döpta efter en Stig Larsson-bok) kan ta efter, för det är de värda.

De resterande tre låtarna på debut-EP:n innehåller även de högklassig och, så klart, vemodig popmusik som du inte kan sitta still till. Ni ser själva, jag har redan nämnt dans tre (och nu fyra) gånger i den här recensionen. ”Det skulle ju va dans, dans, dans”, ni vet.

Slut på teorin; dags att börja dansa på riktigt. Autisterna spelar bland annat på Jazzhuset i Göteborg i maj. Jag hoppas att du tar och pallrar dig dit, så ses vi där.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Autisterna (2011-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner