Joyzine.se


Recension - Skiva

Electric Wizard
Witchcult Today, 2007
Skivbolag: Rise Above
Av: Carl Potvin Johansson
Publicerad: 2007-12-21
Hemsida: myspace.com/electricwizarddorsetdoom

Mörkt, mystiskt och ockult. Så kan man – inte helt oväntat – sammanfatta Electric Wizards senaste platta. Det är andra skivan med det nya, omformade bandet. En del fans tycker att bandet har dragit sig längre ifrån det rykte som de tidigare hade, som universums tyngsta band. Vilket delvis är sant, men för det behöver det inte betyda att de har blivit sämre.

Det snigelslöa och blytunga monotona manglet har tagit ett steg tillbaka, men vibbarna från det gamla Wizard är fortfarande där. Gitarrerna, som nu är två, är fortfarande mäktigt nedstämda, och som jag alltid gillat – spelar de en stor roll i skapandet av den tunga ljudbilden. Det är inte bara trummor och bas som står för det, vilket annars kan vara vanligt i genren. Även om Justin Greaves smattrar på fint bakom trumsetet är de ganska lågmälda i mixen, vilket känns helt rätt. Desto mer framträdande är Rob Al-Issas feta basspel. Härligt massivt, men mjukt omhuldande på samma gång.

Det är en fin grund för lite mer gitarrutsvävningar, som Liz Buckingham står för. En kvinna i ”universums tyngsta band” är coolt bara det, att hon dessutom spelar mysigt monotona gitarrslingor som drar en djupare in i musiken, är ännu bättre. Att bandet har öppnat upp sitt sound mer är ingen nackdel – snarare en fördel. Trots det låter många av skivans åtta spår ganska lika varandra, vilket i denna monotona genre inte heller är konstigt. Hursomhelst är den tempoökning de har gjort välkommen. Likaså gitarrtillskottet, men jag ser gärna att de breder ut sig ännu mer gitarrmässigt. De kan sina grejer, vilket hörs i de riktigt sköna – men alldeles för korta riffen. I sista spåret bjuds vi på lite space-rock, som jag gärna också hör mer av. Electric Wizards brittiska stoner/doom är en egen kreation, men influenserna från den brittiska metalscenen – först och främst Black Sabbath och Hawkwind – är grymt tydliga.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner