Joyzine.se


Recension - Skiva

Olympos Mons
Medievil, 2007
Skivbolag: Scarlet Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-12-04
Hemsida: www.olymposmons.com

Jag vet att man inte ska dra alla över en och samma kam, men det hindrar inte att jag oftast får kalla kårar varje gång det dimper ner en sändelse från italienska Scarlet Records. Egentligen inget fullt igenom ont om Scarlet Records, även om spagettimetal aldrig hört till mina favoriter, men det här med urval verkar ha gått italienarna helt förbi. Klass blandas med vansinniga lågvattenmärken.

När jag ändå är inne på fördomar, ett finländskt heavy metalband som släpper på Scarlet Records, kan det bli mer förutsägbart? Svaret är förstås nej. På ”Medievil”, Olympos Mons Scarlet-debut, hittar vi falsetter, klibbiga 80-talssyntar och standardiserade utfyllnadssolon. Men här kommer det fina i kråksången - inget går till överdrift. Alla de elementen jag nyss räknade upp ska ju vara med på en platta av den här typen, smaka bara på titeln liksom, ”Medievil”. Hade det inte dykt upp lite klassiskt spelemannahantverk, i form av fioler och vad det nu kan vara, hade jag blivit extremt besviken. Kan Dia Psalma blanda punk och folkmusik kan väl Olympos Mons blanda heavy metal och folkmusik?

Vad jag gillar med ”Medievil” är dess enhetlighet. Plattan är duktigt genomarbetad, inget har lämnats åt slumpen. Dessutom känns den ärligt menad. Även om det finns stereotypa byggstenar så känns inte slutprodukten stereotyp. Olympos Mons har lyckats med något så sällsynt som att framhäva både känsla och närvaro inom en genre där det tyvärr, till synes helt tanklöst, massproduceras och massdeporteras ren skit på parallellt löpande transportband. Tacka vet jag istället kompetent utförd, och själfull, häxbränningsrock.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner