Joyzine.se


Recension - Skiva

The Butterflies Of Love
Famous problems, 2007
Skivbolag: Fortuna Pop
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-02-20
Hemsida: www.myspace.com/thebutterfliesoflove

Utan att hymla med några som helst inspirationskällor är The Butterflies Of Love år 2007 väldigt retro. Men samtidigt väldigt rätt i samtiden. På samma gång som de tydligt visar att de kan sin Velvet Underground hittar de ett tonläge som säkerligen tilltalar många av dagens oproportionerligt friserade indiekids. ”Famous Problems” är ett album med dubbla bottnar.

Den tydligaste Velvet Underground-referensen kommer sig av att sången bitvis har både en och två likheter med Lou Reed. Detta tillsammans med ett gammaldags sound visar tydligt att The Butterflies Of Love kan sin musikhistoria. Men amerikanerna är mer inställda på pop än rock. Nog för att de klarar att hantera dissonanta 70-talspassager fullgott. Men det är inte det som är grunden.

Gruppen är som bäst i sina lugnare, ibland rent suggestiva bitar. In a blizzard in a lighthouse och Sunshine är klockrena och Act deranged har ett skönt sväng. Ena stunden är The Butterflies Of Love så mycket retro det bara går att vara (Lies will sound like the thruth, Tom Waits någon?) för att nästa stå på indieestraden 2007 (Conquer every woe). Det funkar bitvis.

Självklart är det kul med ett gäng som klarar att hantera musik från flera olika tidsepoker. Men i längden blir det lite platt när The Butterflies Of Love lever ut sin kärlek till nu och då. De bästa stunderna är briljanta, medan de sämsta är riktiga sömnpiller. Jag spelar gärna gruppens retroballader när jag vill koppla av, men har svårt att se ”Famous Problems” som ett album jag håller särskilt kärt om några månader.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner