Joyzine.se


Recension - Skiva

Big Road
Refugees in the promised land, 2006
Skivbolag: Roadsong
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-12-26
Hemsida: www.bigroad.nu

Steal him away från Linda Malmströms skiva “Red Valley” är utan tvekan en av årets bästa duetter. Hennes sorgsna stämma möter Mats Brandemarks dystert känslosamma dito på ett fenomenalt vackert sätt. Brandemarks sätt att sjunga så väl cyniskt som inlevelsefullt fungerar ypperligt i den låten och hade förmodligen fungerat i väldigt många andra melodier också. Därför är det tråkigt att höra honom sjunga i det egna bandet Big Road. Här försöker han snarare låta som en världsvan mysfarbror, utan någon som helst svärta och det är bara för platt.

Det är inte bara Brandemarks sång som är platt i det här sammanhanget. Big Road försöker sig på mellanmjölksvägen av countryrock. På typiskt svenskt manér är hela skivan precis lagom tillrättalagd, med ett ursäktande smil i ögonvrån och utan något som alls sticker ut. ”Refugees in the promised land” är ett typiskt svenskt sätt att göra vad främst amerikaner, men även britter redan bevisat att de gör mycket bättre än oss.

Gubbarna i Big Road spelar förvisso riktigt bra, men känslan är att de vill vara alldeles för hemtrevliga. Att det är viktigare att musiken är tam och småmysig än att det verkligen lockar fram starka känslor. Linda Malmström är en tjej med stora resurser som skulle kunna sätta lite kontraster till materialet, men när hon gästspelar förpassas hon till en ganska undanskymd körroll, eller däst verssångerska. För att ta ett exempel.

Spåren tillbaka till Bob Dylan, Dire Straits och ett koppel av hattförsedda countryskalder är tydliga, men jag kräver mer än så. Big Road måste visa att de brinner för att musicera snarare än att lamt lalla och hoppas att alla, precis alla, ska gilla dem. Om Brandemark plockar fram Steal him away-sången, då kan det kanske hända något. Inte förrän Big Road sätter ner countrybootsen och delar publiken i två läger kommer de att vara på rätt väg. Den enkla vägen är aldrig den rätta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner