Joyzine.se


Recension - Skiva

Monark X
Vart är vi på väg? (ep), 2010
Skivbolag: Buzzbox Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-05-08
Hemsida: myspace.com/monarkx

Det är ganska exakt ett år sedan jag senast satt här och stiftade bekantskap med Hultsfreds unga punkare i Monark X. Det har hänt en hel del sedan dess. Minst sagt. Det som på ”I en annan del av Hultsfred” framstod som en halvtafflig demoinspelning tar här klivet in i en helt ny dimension. Monark X är tighta och låtarna sitter klockrent. På sina håll går det utan att blinka att dra paralleller till moderna hjältar som Tysta Mari.

Tyvärr är spelsäkerheten och pondusen det enda området där Monark X tagit steg framåt. I övrigt sitter de fortsatt fast i samma hopplöst identitetslösa malande av utnött samhällskritik. Jag är ingen större vän av att blanda in politik i musik över huvud taget, men måste medge att det finns de som verkligen lyckas. De här smålandskidsen tillhör inte dem, snarare tvärtom. Felet med Monark X är inte att de skriver politiska låtar, utan att det känns som att de gör det bara för att det förväntas att man ska göra så. Som att de följer en mall och sparkar uppåt just eftersom det förväntas av imagen.

På det sättet blir det lite Bambi på hal is och det blir lite pinsamt å bandmedlemmarnas vägnar när de sluggar som allra hårdast. De ser säkerligen upp till stora samhällsprovokatörer som gått före dem genom den svenska punkmyllan, men klarar inte av att ikläda sig dess kostym. Inte ens i närheten faktiskt.

Om herrskapet sadlade om och började skriva texter med en annan inriktning, de skulle inte ens behöva släppa politiken bara sluta upp med att vara så förbannat slagordsfräsiga, är sannolikheten större att det faktiskt skulle finnas en hygglig marknad för det här. Ty den saxofon-pyntade punken på ”Vart är vi på väg?” är inte helt tokig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Monark X (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner