Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
Vi håller inte käften, 2000
Skivbolag: Birdnest Records/Ägg Tapes
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2000-10-10
Hemsida: www.eggtapes.se

Det här är en skiva ni borde köpa enbart för ändamålets skull. Ett antal stora artister tar ställning mot rasism och det högerextrema våldet och en stor del av intäkterna från skivan går till John Hron-stiftelsen.

Erkänn att det vattnas i munnen på er när ni hör namn som Thåström, Sahara Hotnights och Petter. Faktum är att det är en väldigt splittrad skiva med så väl punk och rock som hip-hop, alla kan hitta något de tycker om i blandningen. Det är dock även ett stort minus, även om man får en hel del riktigt bra låtar tvingas man släpa på en massa skit man inte är det minsta intresserad av. Jag själv har till exempel inte mycket för hip-hop och tycker att akter som Hammerhill Click, Kineticks och Latin Kings - ska jag vara ärlig är Latin Kings Krossa rasismen något av det sämsta jag har hört - bara är i vägen för min totalupplevelse. Däremot gillar jag Petter och Robyns verk Ondskans tänder.

En annan sak jag vill ta tillfället i akt att klaga på är låtvalen. Flera av artisterna - bland annat Clawfinger, Psycore och Stefan Sundström - ställer upp med tidigare outgivet material och det tycker jag är lysande. De flesta har dock valt att ställa upp med låtar från sina senaste album och det gör att det hela känns lite avslaget.

Thåströms Ingen neråtsång är otroligt vass och en riktig höjdpunkt (även om den inte är ny). Charta 77 är också bra och både Clawfinger och Psycore ser till att höja stämningen avsevärt. Förutom hip-hopen är det egentligen bara EAK som gör en riktigt blek insats.

Ändamålet är som sagt värt en femma men musikaliskt kan det inte bli mer än en svag trea. Trots det hoppas jag att den här plattan säljer guld.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2005-01-01)
V/A (2011-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner