Joyzine.se


Recension - Skiva

Arachnes
In praise of science, 2006
Skivbolag: Scarlet Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-04-04
Hemsida: www.arachnes.it

Ibland blir skivtitlar otroligt festliga utan att upphovsmakarna alls haft den avsikten. Det händer att jag flinar ironiskt åt titlar som säger mer om verket än vad som alls var tänkt. ”In praise of science” är en typisk sådan titel.

Låt oss jämföra Arachnes med ett gäng mossiga akademiker. Eller forskare som de förmodligen hellre vill kalla sig. En samling människor med ofantligt kunnande och möjligheter att åstadkomma stordåd. Men som istället för att verka utåt, mot världen, vänder sig inåt och komplicerar allt så mycket som möjligt. Lutar sig mot föråldrade regler för hur saker ska genomföras och använder sig av ett språk som bara de redan invigda kan förstå fullt ut.

Översatt till musiktermer: en samling människor som använder sin talang till att skåda djupt i naveln och skriva progressiva heavy metallåtar som bara kan avnjutas fullt ut av insnöade läderfetischister från Italien. Akademiker dödar läsvärd forskning med ett dammigt, tillkrånglat språkbruk. Arachnes dödar hörvärda idéer genom att förvandla dem till platt, oengagerad progmetal. In praise of science!

Heavy metalpartierna är bara jobbiga. De klassiska partierna med flyhänt flygelspel som stoppas in här och var är bra, men väldigt malplacerade. I The Dark Side Of My Mind tänder det till, men det är snarast för att den stundtals låter som en plankning av musiken ur The Matrix. Italienarna kan prisa vetenskapen hur mycket de vill. Deras kompetenta instrumenthantering har jag ändå inte mycket för.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arachnes (2002-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner