Joyzine.se


Recension - Skiva

Moonsorrow
V : Hävitetty, 2007
Skivbolag: Spikefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-02-13
Hemsida: www.moonsorrow.com

Att släppa en fullängdsskiva innehållandes enbart två spår kräver onekligen mycket av musikanterna. När låtarna klockar in på 30:10 respektive 26:19 ska det väldigt mycket till för att det hela inte ska bli tjatigt eller för den delen utstuderat. Men finska Moonsorrow är uppenbart några av de få som lyckas ro ett sådant mastodontprojekt i hamn med äran i behåll.

”V: Hävitetty” – ”Chapter V – Ravaged” översatt till engelska – är att betrakta som ett episkt kollage av storslagna idéer. Finnarna rör sig från finstämda stämningspartier till ren black metal. Hela tiden dock med väldigt symfoniska arrangemang och tilltalande harmonier.

Som bäst är Moonsorrow när de lägger krutet på att spela lugnt. Stämningsfulla bitar som får fantasin att skena. Så väl spår ett Born of ice/Stream of shadows som efterföljande A land driven into the fire bjuder på flertalet sådana partier. Där det känns som man irrar i dimman på ett övergivet fjäll, men ändå känner ett överväldigande lugn närvarande. När gänget går över i att piska symfonisk svartmetall försvinner lite av magin och det hela blir ganska standard.

Någonstans mittemellan de två lägena har Moonsorrow dessutom ett och annat gemensamt med tidiga Cult Of Luna. Spännvidden är bred, men bandet klarar att hålla ihop det hela till en tydlig enhet. Det är en styrka bara det. Ännu starkare är det att bandet klarar att virka fram två mastodontlånga stycken som aldrig tappar greppet om sin lyssnare. Det är förvisso de vackra bitarna man minns när skivan slutat snurra. Men ändå, Moonsorrow genomför det omöjliga projektet med all heder i behåll. Det är sannerligen inte många gäng som skulle klara av den bravaden.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner