Joyzine.se


Recension - Skiva

Off!
Wasted Years, 2014
Skivbolag: Vice Records
Av: Felix Lindén
Publicerad: 2014-04-10
Hemsida: offofficial.com

”Wasted Years” är hardcore som är så oldschool att den hade kunnat spelas in 1981. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att Off! frontas av Keith Morris. I slutet av sjuttiotalet var Morris först sångare i Black Flag och sedan i Circle Jerks, två av de band som uppfann hardcore-punken. På ”Wasted Years” går man tillbaka till rötterna, här finns inga spår av genrens senare utveckling. Eftersom jag själv tycker att hardcore-genren spårade ut någon gång kring mot mitten av åttiotalet så gillar jag att Off! struntar i att försöka uppdatera sig. Det här är hardcore som är punk, inte metal eller emo.

Musiken som Off! gör är effektiv. Låtarna är direkta, enkelt uppbyggda. Gitarrerna spelar enkla catchy riff, trummorna är hetsigt drivande och Morris sång är skrikig och rakt på sak. Hela skivan är över på tjugofyra minuter och bara en enda låt är längre än två minuter. Det finns inte överdrivet mycket variation, alla låtar har ungefär samma upplägg. Men med den här sortens musik – som bygger på rå energi – så gör det egentligen inget. Visst, de första gångerna jag lyssnar på skivan så blandar jag ihop alla låtar med varandra, men det är också därför att skivan aldrig tappar fokus. Ingen av skivans sexton låtar känns som utfyllnad. Vissa låtar (som Exercised, Hypnotized och Over Our Heads) höjer sig över dom andra, men inga låtar är rent dåliga.

”Wasted Years” är nog framförallt en skiva för de redan frälsta. Men om man gillade Off!:s första skiva så kommer man säkert gilla den här skivan också. Och gillar man den här sortens gammaldags hardcorepunk så finns det ingen anledning till att man inte skulle gilla det här – det finns nog inget band som gör det lika bra som Off! just nu.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Kenta, 2014-04-15 16:00:00 (212.209.194.28)

" I slutet av sjuttiotalet var Morris först sångare i Black Flag och sedan i Circle Jerks, två av de band som uppfann hardcore-punken." Innan man skriver något sådant bör man nog ha koll på sin HC/Punkhistoria: Germs, Middle Class(1978), Rhino 39.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner