Joyzine.se


Recension - Skiva

To/Die/For
Wounds wide open, 2006
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-10-17
Hemsida: www.todieforlove.com

Finland är gothklyschornas förlovade land, ingen säger väl emot mig om jag cementerar den uppfattningen en gång för alla? På vågen av svårmodiga gäng med sin grund i bombastisk gothrock seglar sedan länge To/Die/For. Inte ens rävspelet där sångaren Jape Perätalo hoppade av gänget för att sedan registrera bandnamnet på sig själv och mitt framför näsan på resterande medlemmar, med nytt manskap, köra vidare under To/Die/For-flagg, påverkade bandets gråtmilda uttryck. Finnarna bjuder svulstig gothrock enligt standardformel även på femte långköraren ”Wounds wide open”.

Helt platt och slätstruket ska jag inte påstå att det här albumet är. Om HIM är den mest barntillåtna varianten av finsk goth är To/Die/For några snäpp hårdare. De bjuder även på några svulstiga Nightwish-arrangemang och stora låtbyggnationer som för både en och annan tanke till vår svenska discorockare Pain. Vad som är mest överraskande är dock de slöa partier som minner om 80-tal och synthmusik, Alphaville någon?

To/Die/For försöker utan att gå utanför sina strikta ramar göra musiken intressant. Det ska de ha all heder för, men de lyckas inte. Låtmaterialet räcker inte alls till. Säga vad man vill om HIMs sätt att smeka medhårs, men de har i alla fall fästande låtar. Det saknar To/Die/For nästan fullständigt. Hela ”Wounds wide open” är dessutom klädd i en produktion som bara låter platt och inte alls hjälper låtarna. Den eftersträvade bombasmen drunknar.

Gängets största problem är dock nämnde Jape Perätalo. Han är ingen större sångare. Rösten saknar karaktär och hans register tycks vara tämligen begränsat. Sånginsatsen på ”Wounds wide open” säger att han passat bättre i det såsiga coverbandet i hemkommunen. Visst kan killen sjunga, men ska man fronta en svårmodig gothorkester krävs att man har mer karisma!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner