Joyzine.se


Blogg

Giftet som definierade sommaren


Kan ett litet ynka parti definiera en hel festival och en hel sommar? Förmodligen är svaret på den frågan ja.

När The Prodigy skruvar till Poison på ett sätt som får halva Stockholm att rämna under dess tyngd är det en tydlig markering för hur jag önskar att hela festivalsommaren ska komma att bli. Jag ska inte avhandla The Prodigys spelning i sin helhet, det klarar Senior Holmquist av utomordentligt bra på annan plats på siten. Men britternas Poison-version är viktig. Den är nyckeln till hela festivalen, till hela festivalsommaren för min del.

Det är en storstilad fest när en lång rad framstående electroartister samlas vid Universitetet under Dans Dakars-flagg. Inte ens lite ihärdigt regn som lägrar huvudstaden under de första timmarna kan slå hål på den fest- och danshunger som frodas bland de tusentals besökarna på området.

Timme efter timme av yster dans erbjuds. Men det är när The Prodigy (det är uppenbart att många kommit till området just med huvudsyftet att se britterna) tidigt i sitt set skruvar Poison bortom denna jord som jag känner att Dans Dakar verkligen lever. Som att den festivalprunkande sommaren inte kan bli annat än alldeles fenomenal.

Det är då alla förväntningar som finns kommer på skam och ny skyhöga diton föds.

För det är i det där utvecklade partiet i den gamla superslagdängan som publiken verkligen exploderar, som det annars för kvällen ganska ojämna legendbandet fungerar som en enda stor pumpande organism och som gnistorna slår så höga att universitetsbyggnaderna riskerar att stryka med.

Det är essensen av hur musik kan förflytta sin publik bortom tid och rum och det är ett magiskt ögonblick som inträffar på Dans Dakar. Att andra akter levererar riktigt storstilat i den stabila line-upen kommer i andra rummet. Det känns inte fullt lika viktigt.

Det låter krystat och konstruerat, jag vet, men den omedelbara och till stor del euforiska känslan är att The Prodigy där och då stakar ut riktningen för hela den kommande festivalsommaren.

Så, kan ett ynka litet parti definiera en hel festival och en hel sommar? Svaret på den frågan är otvetydigt ja.

Mikael Mjörnberg (2013-06-02)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner