Joyzine.se


Fem korta

Partiet

Partiet

Fem korta frågor till Fredrik Boltes, partiledare i turné- och albumaktuella reggaeensemblen Partiet...

Ni ger er ut på turnén ”Reggae istället för schlager”, berätta! Varför är det viktigt att göra en poäng av att vara den direkta motsatser till Melodifestivalen?
Det känns som att MÅNGA är trötta på schlager efter att det har tagit upp i princip allt kultur-media-utrymme sex veckor om året de senaste åren. Vi har verkligen märkt att folk därute är svältfödda på musik som överhuvudtaget säger eller tycker någonting. Det känns också kul att på ett väldigt konkret sätt ställa frågan: vilken musik får synas och höras mest och varför?

Vad förväntar ni er för form av reaktioner på den typen av turné?
Vi älskar reggae och vi älskar den svenska reggaescenen, men för att få den att växa och må bra behövs fler av allt. Fler musiker, fler bokare, fler fans, fler av allt. Vi hoppas att turnén kan bidra till att både vår publik och reggaepubliken i stort växer.

Ni har tidigare jobbat mycket med konceptet "reggae drive-by", berätta!
Haha, ja det har vi, framför allt utomlands. Vi har en gammal folkabuss (inte den snygga surf-bussen som du tänker på, utan en ful fyrkantig historia från 90-talet), i bakluckan riggar vi upp ett trumset och inne i själva minibussen riggar vi upp ett PA. Sen kör vi omkring och spelar tills vi hittar en lämplig folksamling. Öppnar dörrarna och bakluckan och har konsert. Det brukar bli väldigt VÄLDIGT vilt. Och blött. Sen bara drar vi. Pang. They don't know what hit ’em så att säga. Sen garvar vi hela vägen hem.

Finns det någon gräns hur mycket man kan spinna på bandnamnet Partiet och tillhörande vokabulär och estetik? Det är minst sagt underhållande.
Nej, det finns inga gränser, jag brukar ju kalla mig för partiledare, och så vidare. På turnén kommer vi alla att ha kostym och slips med mera. Men det där är mest en ”kul grej” och ingenting som man ska ta på något slags allvar.

Vilka är Partiets tre främsta vallöften till den svenska musikpubliken?
Hahaha, jadu, vi är ju inget politiskt parti med faktisk inverkan. I alla fall inte ännu, men om vi vore det så skulle tre viktiga punkter kanske vara:

1.Mer reggae i radion. Vi ser folk som älskar reggae överallt med hör den alldeles för sällan i radio och på TV.

2. Bättre jämställdhet på den svenska musikscenen. Vi är ju åtta vita män, men ändå det är skitviktigt att ALLA tar den frågan på fullt allvar.

3.Bort med all homofobi ur reggaegenren! Motivering överflödig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2013-01-30
Foto: Partiet
Hemsida: partietreggae.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner