Joyzine.se


Recension - Live

Raised Fist
Hultsfredsfestivalen
2006-06-16
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-06-20
Hemsida: www.raisedfist.com

”Frågan är vad som här mäktigast, hans röst eller att han är så sjukt snabb i käften?” filosoferade en bakfull vän efter att ha dansat sig igenom Killing it, Raised Fists sista bjudning innan det blev dags för extranummer. Jag är beredd att hålla med honom. Alexander ”Alle” Rajkovic har onekligen en av Sveriges mäktigaste skrikpipor och tungvrickandet är inte dumt det heller. Raised Fist är över huvud taget ett av Sveriges absolut bästa, hårdare band och visade det med eftertryck på fredagsförmiddagen.

Många hårdare band har en kompakt ljudbild men är tråkiga att titta på live. För Raised Fist finns inga antingen eller, Luleåsnubbarna bjöd sin publik på så väl en robust ljudmatta som ett otroligt sevärt uppträdande. Oftast med bandmedlemmar hoppande fram och tillbaka över scenen och Alle hukande som Spindelmannen ovanpå någon av monitorerna.

Rent attitydmässigt lyckas frontmannen dessutom kombinera kaxighet (”en sådan här dag väljer vi låtarna, vi kör de låtar vi har lust med”) med en ordentlig portion ödmjukhet där all respekt och dedikation går ut till publiken. Även om bandet på eget bevåg struntar i att bjuda en regelrätt hitkavalkad baserad mestadels på sin nyaste skiva finns det i setlistan en lång rad pärlor. Hårdast slår nämnda Killing it som till och med fick min slöa kamrat att dansa och de två stänkarna Message beneath contempt och Get this right. Bandet visar med sin hybrid mellan hardcore och metal precis vart skåpet ska stå.

Att Raised Fist i Matte Modin fått in en fantom bakom trummorna gör också sitt till för att förhöja kvaliteten. Han tillåts till och med sväva ut i ett inte helt tokigt trumsolo. Behöver jag då hinta om att det jagas fartrekord? Nej, trodde väl inte det heller. Musikaliskt funkar det utomordentligt och trots den tidiga timmen är publiken alert och entusiastisk.

Att det var en spelning som renderade precis vad bandet uppmanar till i titelspåret på ”Dedication” står utom allt rimligt tvivel. Gossarna skaffade sig en bunt nya fans och nedladdningssiterna lär ha varit flitigt besökta efter att festivalen tagit slut.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Regnet släckte aldrig glöden i Hultsfred
Årets bästa skivor 2006
Raised Fist (2011-07-16)
Raised Fist (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner