Joyzine.se


Intervju

They Live By Night

Mitt i rusningen bland eftermiddags-stressade pendlare möter jag upp samtliga medlemmar i They Live By Night på Centralstationen i Göteborg. Som band befinner de sig för stunden i en ruvande fas, i väntan på fler spelningar och kanske också på att karriären ska skjuta fart på riktigt. Visst har de redan kommit en bra bit på väg, men dessa killar glorifierar inte musikbranschen det minsta.
- De som drömmer om ett skivkontrakt vet inte vad det är de drömmer om, förklarar bandets sångare Joel Sjöö.

Debutalbumet ”Art & Wealth” släpptes för drygt två veckor sedan och medan vi slår oss till ro med våra kaffekoppar berättar Christofer Byström (trummor) glatt att musikvideon till den första singeln Factory har visats på MTV under dagen. Stämningen är varm och det vilar ett lugn över de fyra herrarna som tycks suga på varje fråga jag ställer som om de förväntansfullt smakade av ett fint vin. Här lämnas inget åt slumpen. Alla har de under lång tid anpassat sina liv efter bandet och ingen av dem har fast jobb. Allt för att de ska få gott om tid att vara tillsammans i replokalen.

Förutom att spela musik skriver både Joel Sjöö och Christofer Byström krönikor och recensioner om musik på frilansbasis och när jag frågar hur de själva tar kritik sprider sig syrliga leenden vid bordet.
- Nu förstår man hur det känns att få recensioner, kommenterar Joel som i och med skivsläppet har fått perspektiv på musikbranschen både som kritiker och som musiker.
Vi diskuterar publicitetens betydelse och They Live By Night förklarar hur irriterade de har blivit när somliga tidningar har recenserat deras album på ett slentrianmässigt sätt och inte tagit sig tid att lyssna ordentligt. För där finns en hel del att upptäcka.
- Man vill att recensenten ska sätta in vad de hör i ett sammanhang och kanske dessutom försöka dra några smarta paralleller. Man blir glad när man blir tagen på allvar, förklarar han och de andra nickar instämmande.

Låtarna på ”Art & Wealth” behandlar bland annat den bistra verkligheten med mobbning, våldtäkt och otrohet. Joel skriver texterna, men alla i bandet hjälps åt med musiken. Det tar mycket tid, men den underbara känslan som infinner sig när allas idéer faller på plats likt ett vackert pussel är obeskrivlig.
- När vi väl är färdiga kan vi stöta och blöta materialet en tid, det finns alltid möjligheter att arrangera om och ändra vid behov.
Att budskapet skall vara viktigt och välgenomtänkt är något som They Live By Night arbetar med i en ständigt pågående process, men när jag undrar om all bra musik måste ha ett relevant och seriöst tema får de fundera en stund.
- Det märks så väl om man själv tror på det man sjunger, kommenterar Christofer Byström efter en stunds tystnad.

I början av maj gör They Live By Night ett besök på Debaser i Stockholm och den första juni har alla göteborgare möjlighet att se dem på Pustervik i Göteborg. Kanske blir det också en turné så småningom, men det är ingenting som är klart än. Det har ju flutit på bra för Hello Saferide, Timo Räisänen och Mange Schmidt från samma bolag, Razzia Records, så visst har de förhoppningar om att lyckas på riktigt.
- Nu måste vi få ut vårat namn ordentligt för att slippa göra spelningar med bara tio personer i publiken, förklarar Martin Andersson.

”Art & Wealth” är ett mäktigt och storslaget album och visst skulle flera av låtarna, enligt mig, passa utmärkt som filmmusik. They Live By Night har ännu inte beslutat vilken låt som ska bli andrasingel, men när jag föreslår det livliga och färgstarka spåret Spring Exhibition visar det sig att fler faktiskt har röstat på just den låten. Men trots många hyllningar och lovord förhåller sig killarna påfallande reserverat till den senaste tidens framgångar. Visst är det så att de flesta band drömmer om att få skivkontrakt, men They Live By Night punkterar snart min övertygelse att alla signade band lever ett glammigt lyxliv.
- Jag tror inte riktigt att man vet vad det är man drömmer om, kommenterar Joel och klargör att verkligheten är mer komplicerad än så.
De berättar att tillvaron med flyt vad det gäller skivförsäljning och turnerande är en illusion som verkar vara svår att tvätta bort. De erkänner också att de själva en gång trodde att karriären skulle flyta på bättre när kontraktet väl var signerat.
- Man inser att de flesta i branschen, förutom de som gallras fram i Idol, får jobba väldigt hårt. Man ska inte ta något för givet.
Att skriva på ett skivkontrakt betyder egentligen ingenting i sig. Framgångar kan komma, men det finns aldrig någon garanti för det. Kanske är det också av den anledningen som They Live By Night tar sina egna framgångar med ett sådant hälsosamt lugn.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Daniel Arosenius 2007-05-01
Foto: Pauline Benthede
Hemsida: www.theylivebynight.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner