Joyzine.se


Artikel

De viktigaste banden på Putte i Parken

Putte i Parken

I veckan befinner sig Joyzines Mikael Mjörnberg och Ricky Holmquist på plats i Karlstad för att rapportera om allt viktigt från Putte i Parken. Givetvis är vissa programpunkter viktigare än andra. Här har ni ”De viktigaste banden på #pip2012”:

De viktigaste banden på #pip2012 enligt Mikael Mjörnberg

1. Seether
Putte i Parken siktar på att vara en riktigt bred festival och har lyckats bra med det får man väl ändå anse, men när det kommer till lite hårdare musik står man sig slätt (möjligtvis beroende på att renodlade metalfestivalen Getaway Rock i Gävle går av stapeln samtidigt). I den kategorin får sydafrikanska Seether bära fanan helt själva och de är de inte ens ett särskilt hårt band. Men bra. Kombinationen av grunge och light metal är välavvägd och som gjord för att få amerikanska radioproducenter att gå i spinn. Med andra ord också ytterst passande för en stor svensk publik. Levererar gänget bara med energi kan det bli riktigt, riktigt bra.

2. Lars Winnerbäck
Lars Winnerbäck får den stora äran att avsluta programmet på festivalens största scen, jag har den stora äran att uppnå ädel ålder någonstans halvvägs genom hans set och han har med sig flera delar av gamla The Hellacopters som kompband. Det känns inte som att en av landets mesta och bästa artister kan misslyckas och slutpunkten för #pip2012 kommer blir just så där bitterljuv som ett festivalavslut ska vara.

3. Thåström
Man känner sig alltid så där våldsamt förutsägbar när Thåström kommer med på en så här lista. ”Jasså du tog med Thåström igen”, liksom. Men det har ju sina anledningar. Det är ändå en av landets bästa liveartister vi snackar om och han levererar alltid. Även om han envisas med att inkludera vedervärdig smörja som Låt dom regna i setlistan håller det mesta synnerligen hög klass när gammalt stöps i ny form och gränserna tänjs för nytt material, allt i en salig blandning. Det kommer bli snudd på episkt. Det blir det alltid.

4. City
När Björn från Slagsmålsklubben och Tjompa från The High Fives slår sina smutsiga påsar ihop blir det...eh knäppt. City är ett hisnande hopkok av elektronik, popmusik, en och annan rivig gitarr och naivistiska texter. Det är både poppigt och nattsvart samtidigt som oerhört medryckande. Nere på en mörk klubbscen råder det väl egentligen ingen tvekan om att det kan bli en av Putte i Parkens allra festligaste stunder.

5. Vånna Inget
Den melodiskt geniala punkgruppen stormade in från helt oväntat håll någon gång i höstas och har sedan dess imponerat storligen med så väl ett album som en ep. När jag hade chansen att se ensemblen live var det kanske inte fullt lika imponerande, men då var det å andra sidan dag, ljust och dåligt ljud. Alla är värda en andra chans och jag vill verkligen att Vånna Inget ska vara lysande även på livescenen. Obligatorisk närvaro.

6. Slagsmålsklubben
På Popadelica tidigare i år visade kollektivet med eftertryck att det nya, lite mörkare och svårare, materialet fungerade alldeles utomordentligt på en livescen. På Peace & Love veckan som gick skapade man uppenbarligen en riktig snackis genom att blåsa upp en stor hoppborg på scenen mitt under pågående uppträdande. Med andra ord, det händer alltid något kring gänget och musikaliskt talar naturligtvis den stora fanskaran om att de hittat rätt.

7. Tinie Tempah
Brittiske Tinie Tempah har turnerat med många av de största, släppt låtar som blivit monumentala singelframgångar och kommer ändå till Karlstad som lite av en udda fågel i programmet. Det är intressant. Det kan gå åt båda hållen. Antingen storartad folkfest eller gles gräsmatta med oförstående förbipasserande. Jag hoppas naturligtvis på det förstnämnda, det känns som att sommarfavoriter så som Love Suicide och Written In The Stars kan göra sig ypperligt på scen. Jag ser fram emot det med tillförsikt.De viktigaste banden på #pip2012 enligt Ricky Holmquist

1.Kent
Efter många års tystnad så gör då äntligen Kent comeback. Dels med ny skiva samt en efterlängtad turné. Det ryktas om en fantastiskt snygg scenshow och en bas som kommer få Värmlandsskogar att skaka. Detta kommer bli en knockout-seger. Törs nästan redan nu på förhand sia om att avslutningslåten Mannen I Den Vita Hatten (16 år senare) kommer att bli det vackraste som hänt i en skog någonsin.

2.Thåström
Alla hoppas vi ju på ett underbart festivalväder med massa värme och solsken. Men aldrig tidigare har ett åskoväder varit så efterlängtat. Thåström ÄR åska. Han tycks bara bli bättre med åren, de gamla låtarna i nya kostymer står sig lika bra som de nya alstren. Bara att se Thåström på scen är för mig värt hela entrépengen. Detta kan bli hur bra som helst.

3. Jonathan Johansson
Jonathan Johansson med sin mörka suggestiva electropop kommer passa sig perfekt under en mörk himmel. Nånting säger mig att undertecknad kommer stå där med sitt allra barnsligaste leende framför scenen och med lätta steg dansa sig genom spelningen. När Johansson spelat sig fram till En Hand i Himlen, ja då är livet näst intill felfritt och bekymmerslöst.

4. Noonie Bao
Denna - för mig - nya sångfågel på den svenska pophimlen har verkligen fångat min uppmärksamhet. Den underbara P3-hiten About To Tell har gått varm på spelaren här hemma. Så att få se Noonie Bao live på scen kommer att bli en efterlängtad upplevelse. Kommer säkert att bli dans dans dans..

5. Kriget
Har du någon gång undrat hur det skulle låta att musiksätta ett flygplan som kraschar rakt in i ditt livs värsta baksmälla. Sluta undra och lyssna på Kriget. Det är det vackraste oljud och skrammel du kan tänka dig. Men det svänger, SOM det svänger. På en klubb i Karlstad framåt natten kommer Kriget att belägra och ta över en hel stad.

6. Thomas Stenström
Stenström som förra året gav oss sommarens bästa poplåt Detsamma, har i år släppt sin debutplatta. Första singeln Full Av Liv lovar mycket gott. Så kanske får vi se en ny stjärna tändas på pophimlen denna sommar. Då känns det ju coolt att kunna säga att man varit med ända från början.

7. Lilla Sällskapet
Har du hört singeln Jag Vill Ut? Lyckades du stå still? Nej inte jag heller. Så den här spelningen kommer att bli ett enda stort party. Varför skulle man inte vilja gå och se det? DETTA kommer att bli en dansfest.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2012-07-02
Foto:
Hemsida: www.putteiparken.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


JB, 2012-07-02 21:28:00 (213.113.166.1)

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/rockbjornen/article15053939.ab

Ayla, 2012-07-02 13:05:11 (62.95.51.218)

Nu körde de väl iofs 999 som avslutningslåt på P&L, vilket kan anses ganska märkligt...

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner