Joyzine.se


Recension - Live

Den svenska björnstammen
Popadelica, Huskvarna
2012-05-05
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2012-05-06
Hemsida: www.densvenskabjornstammen.se

Scenerna som utspelar sig på scenen i Teaterladan i Huskvarna Folkets Park påminner om ett barnkalas – ett popkollo i ordets rätta bemärkelse. Inte nog med att musiken i sig är ett sammelsurium av ljud och rytmer, hela scenen är dessutom täckt av hela Den Svenska Björnstammen, och den är stor.

Har man varit med ett tag vet man att Den Svenska Björnstammen har hängt med en bra stund, framför allt har de hängt en hel del med sina Norrkäpingskollegor Slagsmålsklubben (som för övrigt också spelar på festivalen som ersättningsband sedan FM Belfast blivit tvingade att ställa in.) Självklart är det väldigt roligt att se att grabbarna även klarar av att stå på egna ben, det kan väl knappast ha undgått någon att ha hört den lilla melodin Vart jag mig i världen vänder - frågan är bara hur de lyckas tackla sitt lillebrors-komplex gentemot SMK?

Tecknen finns där: det är idel kollektivistiska galenheter mest hela tiden, fullt ös – medvetslös. Pubertalt glädjerus till dunka-dunka är ett annat sätt att beskriva det hela på, för det ska hoppas jämfota upp i luften, viftas med händer och flirtas vilt med publiken – som älskar varje sekund! Och det är ju bra, om publiken älskar det måste det väl vara bra? Mja, inte alltid. För även om musiken är något annorlunda återkommer min tanke ändå ständigt till Slagsmålsklubben, det är samma upplägg och samma effekt, om än i en sämre version. Den Svenska Björnstammens musik känns sökt, och texterna är allt som oftast på gränsen till menlösa.

Fast återigen, efter att ha kastat ett getöga eller två runt omkring mig verkar jag vara den enda människan i hela Teaterladan som känner just så – partyt är verkligen igång! Så, jag fastslår ännu en gång att jag förmodligen blivit gammal, eller bara helt enkelt sett för många band, för att uppskatta denna ungdomens musik. Hur är det man säger? ”If it ain't broken, don't fix it”. Det ligger något i det.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2012 enligt Mikael Mjörnberg
Årets bästa 2012 enligt Nina Torbacke
Den Svenska Björnstammen (2014-05-08)
Den Svenska Björnstammen (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner