Joyzine.se


Recension - Skiva

Boris & The Jeltsins
Oslagbart Material, 2011
Skivbolag: HaHa Fonogram
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-09-14
Hemsida: botj.se

Boris & The Jeltsins (vars bandnamn alltid får mig att referera till den gamla De Lyckliga Kompisarna-hiten Rysk Bompa) refererar själva till att de har sina rötter i popvänstern. Jag antar att de syftar på musikrörelsen, men blir ändå lite full i skratt. Under mina år på universitetet var ”popvänstern” nämligen det öknamn vi använde på de gossar som prompt skulle klä sig i bohemska sjalar och mössor och odla en svår attityd som anspelade på vänsterkulturen. Trots att de förmodligen var minst lika politiskt ointresserade som alla oss andra.

Det kan tyckas som en parentes, men det är en beskrivning som ändå passar ganska bra in i fallet Boris & The Jeltsins. ”Popvänstern” var nämligen ganska patetiska snubbar och bitvis blir det lite obekvämt när den här gruppen vecklar ut sina mest politiska sidor. Ni vet så där som det kan bli när folk prompt ska gnälla med hjälp av musik. Det blir sällan särskilt klädsamt vilken musik man än snackar om. Det blir lite avigt då och då, även om Boris & The Jeltsins faktiskt får till det ibland.

Snackar vi där emot om musiken och framförandet ska skivtiteln kanske inte tas som just en titel. Det handlar snarare om att snudd på vara en innehållsbeskrivning - ”Oslagbart Material”.

Boris & The Jeltsins försökte ta livet av sig genom att spela in hela kalaset på tre dagar och live i raka tagningar. Spelade någon fel fick alla ta om, om jag förstår saken rätt. Följaktligen låter det också väldigt mycket live och spelas med väldigt mycket energi.

Pop med punkig mentalitet är en bra beskrivning. Boris & The Jeltsins landar ganska nära Florence Valentin men har ett bitterljuvt melodispråk som är betydligt starkare än hos Love Antells gäng. På ”Oslagbart Material” är det riviga refränger som sätter sig, känslospektran som fläker ur sig och dist på precis rätt ställe.

Det är bräckligt men ändå stenhårt som en knytnäve mitt i nyllet på ett väldigt klädsamt sätt. Popvänster eller inte, Boris & The Jeltsins imponerar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner