Joyzine.se


Recension - Skiva

The Bjorn
2011, 2011
Skivbolag: Rambo Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-04-26
Hemsida: www.landofashes.com

Ska vi ta skivtiteln som en hint om att det här är det nya heta? Det som ligger i tiden och är så inne och rätt att det nästan gör ont? Kanske är det, det som är tanken. Borås The Bjorn kallas hur som helst för något nytt och fräscht, ett band som låter eget och originellt.

Jag kan hålla med, men måste lägga in en ganska ordentlig brasklapp. Det där med att gruppen låter eget är nämligen ett direkt resultat av att den låter oerhört schizofren. The Bjorn kanske inte direkt låter som några andra, men ”2011” är samtidigt inte en skiva av ett band som har hittat sin tydliga formel och ett sound som de stolt står bakom. Här spretar det nämligen väldeliga.

Inledande groovenumret Locomotive lovar mycket. Det är en riktigt fläskig liten komposition som obevekligt kör över sin lyssnare och får mig att vilja dansa och skaka på huvudet samtidigt. Tyvärr bränner The Bjorn sitt bästa krut tidigt, för i närheten av den klassen kommer man sedan aldrig igen.

När det musikaliska landskap som är ”2011” tillåts veckla ut sig blir det nämligen en salig röra av modern metal a la Static X (i Snake Town låter ett parti rent av direkt nallat från Soilworks Rejection Role), nedstämd sludge, fetlagd ökenrock, ett saligt meckande och mer progressiva tongångar. Det svingas och experimenteras hejvilt innan snygga balladen Lines får avsluta det hela.

Jag diggar komponenterna västgötarna laborerar med och nickar därför givetvis gillande åt brottstycken av den här plattan, men det vore synd att säga att gruppen övertygar och kommer undan med beröm godkänt. Helheten är alldeles för splittrad och bångstyrig för att det helt och hållet ska kunna gå att greppa och ta på allvar. Kanske borde The Bjorn ha nöjt sig med att smyga igång karriären med några distinkta ep-släpp medan de söker efter sin identitet. Då hade de kanske kunnat bli det nya heta 2011.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner