Joyzine.se


Recension - Skiva

You Ate My Dog
Like Torches, 2011
Skivbolag: Snapping Fingers Snapping Necks
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-02-09
Hemsida: www.youatemydog.se

You Ate My Dog består av sex unga gossar med likadana frisyrer.

Vad det har med musiken att göra? Well, de flesta band som ser ut på just det här viset brukar låta ungefär likadant och huvudstadens nya poppunkgäng är förstås inget undantag.

”Like Torches” är ett välproducerat album där dessa sex unga gossar gör sitt bästa för att spela emotionell och melodibestyckad mjukpunk enligt konstens alla regler. Man släpper in lite skrik och skrän på sina håll, men inte mindre tillrättalagt än att det lätt skulle kunna leta sig in på radio. Kort och gott, formen är mallad, stereotyp och allt hänger på att låtmaterialet är starkt nog. Det är ju det som skiljer agnarna från vetet i denna modemedvetna typ av genre.

De här sex unga gossarna från huvudstaden lyckas väl så där får jag säga. ”Like Torches” är lättsmält och lättlyssnad, funkar säkert alldeles utmärkt till några bira eller ett gympapass, men den är knappast särskilt beständig. You Ate My Dog har inte skrivit ett koppel av melodier som kräver sin plats i alla playlists eller prompt nästlar sig in i huvudet och vägrar släppa taget. Något som är snudd på ett måste om man ska bli långlivad inom genren.

Jag lyssnar betydligt hellre på Jönköpings Her Bright Skies. Ett av få svenska band som har tagit den här typen av lättsmält punkrock till perfektion.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

You Ate My Dog (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Thom, 2011-02-16 16:30:08 (85.226.113.50)

Jag tycker You Ate My Dog ska vara mer än nöjda med en trea. Herregud lyssna på sången... Och Her Bright Skies är givetvis ljusår bättre (herregud lyssna på sången).

Gurra, 2011-02-15 17:36:31 (2.69.89.172)

Jag håller med Mikael i det att jag inte riktigt förstår Patrics argument. Jag tycker att det tydligt framgår varför han tycker som han tycker... där emot är jag också ganska besviken på recensioner från joysine överlag i denna genre. Det är väldigt tydligt att ingen av er är insatta i den här typen av musik, här har vi ett annat jätte bra exempel: http://www.joyzine.se/?p=4095 Om ni inte förstår er på musiken hur ska ni då kunna göra en bra recension? Är det inte bättre att hålla sig till det man vet? Speciellt om ens jobb är att berätta hur man tycker, annars riskerar man att framstå som en idiot. Jag skulle vilja säga att både YAMD och HBS gör sin grej mycket bra men att dom är olika till stilen! HBS gör väldigt enkel lättsmält pop/rock då det känns som att YAMD tar ett steg bort från "mainstream" poppunk och tillåter en större variation i sina låtar som gör att dom kanske inte alls sätter sig direkt i huvudet like lätt vilket du iofs tar upp. sen så tyckte jag det va roligt att du valde att nämna deras frisyrer, det känns som att alla band från The Beatles, till The Hanson Brothers till Jimi Hendrix å hans band (som bestod av vita killar men som likväll hade afro), till Her Bright Skies, till The Who, till Run DMC och tusentals till där emellan har samma frisyrer om inte samma kläder och stil utöver det också! Så är det och så har det alltid varit.... var det någonting du upptäckte just nu med YAMD? haha Överlag så tyckte jag att ni sköter er okej skulle va kul om ni hade någon som var lite mer insatt i just den här typen av musik som kunde recensera just dom här grejerna för ni mislyckas verkligen varje gång med just det här!

Micke - Joyzine.se, 2011-02-10 15:04:45 (83.191.227.124)

Patric: En journalist bör för det mesta förhålla sig objektiv, det är sant, men en recension kan aldrig och ska aldrig vara objektiv. Det är en ynka människas åsikter om i det här fallet en skiva och är i rimlighetens namn helt subjektivt.

Men nå väl, du ställer några frågor.

Du undrar varför skivan inte är beständig. Jag skriver "You Ate My Dog har inte skrivit ett koppel av melodier som kräver sin plats i alla playlists eller prompt nästlar sig in i huvudet och vägrar släppa taget".

Alltså, gruppens låtar fastnar inte, är inte tillräckligt smittande och blir således inte ihågkomna.

Du undrar vad Her Bright Skies gjort för att förtjäan den äran. Well, spelat in en riktigt, riktigt bra platta, räcker det inte så?

Se där, motiveringarna finns ju mitt framför ögonen på dig i texten. Jag tror snarare din upprördhet handlar om att du har en helt annan åsikt om skivan än mig och då är din kritik ganska grundlös. Speciellt med tanke på att du inte verkar ha särskilt bra grepp om vad begreppet journalistik innebär.

Att ha olika åsikter - helt okej. Att ifråga sätta någon annans yrkesutövning på grundval av att de andra åsikterna inte passar - inte okej.

Rille: Det är korrekt, egentligen lyssnar jag inte på musik över huvud taget.

Rille, 2011-02-10 13:54:38 (212.181.147.62)

Märks tydligt att Mikael Mjörnberg inte lyssnar på musikstilen. Men kul att du försökte iaf. Her Bright Skies är mer enligt "Mallen" inom musikstilen då de inte gör någor speciellt egentligen. Haha, men alla har rätt till sin åsikt.

Patric, 2011-02-09 19:27:28 (213.113.212.105)

Givetvis ska man som journalist vara objektiv (i den mån det ens går när det kommer till recensioner) men dina recensioner herr Mjörnberg är helt bedrövliga.

Jag vill inte ifrågasätta dina musikaliska kunskaper, för det har jag ingen rätt att göra men dina kommentarer saknar både grund och motiv ur ett journalistiskt perspektiv.

Jag skulle gärna läsa kommentarer som "den är knappast särskilt beständig" men då vill jag som läsare veta varför du anser att det så är fallet.

När du sedan skriver "Ett av få svenska band som har tagit den här typen av lättsmält punkrock till perfektion." om ett annat i princip okänt band (i alla fall för dom stora massorna) så undrar man vad detta lilla svenska band gjort för att förtjäna att få sin musik kallad "punkrock i perfektion".

Jag läser sedan vad du skrivit om det nyligen nämnda bandets senaste skiva som du ger 4/5 utan ens att knappast motivera vad det är som gör den skivan så fantastisk.

Du får tycka precis vad du vill, du får gärna höja till skyarna och fördöma till helvetet, men MOTIVERA då varför du skriver som du gör.

Den här typen av journalistik får mig att förlora tro på framtidens media.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner